Museum informatie

Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP
Hengelo

074 – 259 42 16
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Jongeren t/m 18 jaar, Museumkaart & Donateurs Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Hengelo


Sinds 1976 zijn bezoekers welkom en vanaf februari 2004 is Museum Hengelo officieel een erkend museum. Het Museum Hengelo is in bezit van de unieke cultuurhistorische collectie van de stad Hengelo en vertelt het verhaal van deze stad. Deze vertelling wordt ondersteund door kunst- en gebruiksvoorwerpen, documenten en beeldmateriaal.

Collectie

Het Museum Hengelo heeft verschillende collecties die een uitzonderlijk inzicht geven in de cultuurhistorische ontwikkelingen van de stad Hengelo. Deze collectie bestaat onder andere uit vondsten van de allereerste bewoners van de streek, maar ook voorwerpen die dateren van de opkomst van de industrie in de negentiende eeuw. Daarnaast biedt het museum inzicht in de huidige ontwikkelingen in het Hart van Zuid. De collectie van het museum is erg divers: het gaat van kunstvoorwerpen tot gebruiksvoorwerpen. Bezoekers krijgen hierdoor een duidelijke en overzichtelijk beeld van de geschiedenis van Hengelo. Onder de uitgebreide collecties van het museum vallen de Textiel collectie, de Dikker collectie, de Menthol collectie en de WO II collectie.

De Textiel collectie in Museum Hengelo bestaat uit diverse interessante artikelen: kleding uit de vorige eeuw in alle soorten maten. Bijvoorbeeld van ontwerper Dick Holthaus (de eerste Nederlandse ontwerper en industrieel vormgever). De Dikker collectie, is afkomstig van de fabriek die J.O.G. Dikkers oprichtte. Dit bedrijf produceerde onder ander appendages voor stoomketels, in het bijzonder aflsuiters uitgevoerd in zowel staal als koper. De Menthol collectie bestaat uit verschillende voorwerpen vanuit het leven van Menthol, de eerste zwarte man in Hengelo. Deze collectie bevat plakboeken, zijn beroemde wandelstok en zijn hoge hoed. De collectie over de tweede wereldoorlog geeft een juiste indruk over de verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden in Hengelo in deze periode.

Wisselende tentoonstellingen

Naast vaste exposities worden regelmatig wisselende tentoonstellingen, stadswandelingen, torenbeklimmingen, historische filmavonden en lezingen georganiseerd. Archeologie is prominent aanwezig in Huys Hengelo, een dependance van het museum.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum