Pareltje: Museum De WaagMuseum De Waag

Deventer was een bedrijvige stad waar handelaren uit verre oorden naar toe trokken om hun producten kwijt te raken. Gunstig gelegen aan de IJssel had de stad al honderden jaren aantrekkingskracht tot men een piek bereikte tijdens de 14e en 15e eeuw. In zo’n handelsstad kan een waaggebouw natuurlijk niet ontbreken. Dit is een plek waar de ijkmeester tegen betaling de inhouds- en gewichtsmaten controleert. Vandaar dat het Deventerse stadsbestuur in 1528 besloot De Waag te bouwen. Helaas gooide de Tachtigjarige Oorlog roet in het eten en verloor Deventer zijn dominante positie weer. Anno 2017 staat het rijksmonument er echter nog steeds. U kunt het zelfs bezoeken; reis terug in de tijd met ‘Museum de Waag’.

Deventerse variant op de Toren van Pisa

Wat opvalt als men het gebouw bekijkt is dat het scheef staat. De Waag staat dan ook zo’n 80 centimeter uit het lood, al is dat een peulenschil vergeleken met de toren van Pisa: 4.5 meter. Het pand is gebouwd in een laatgotische stijl en heeft drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Een luguber detail is de koperen ketel die tot dit jaar zichtbaar was op de gevel: hierin werden valsmunters in olie levend gekookt. Tegenwoordig is de ketel te zien in het voorportaal van het museum om het beter te converseren.

Wat voor museum is het?

Deventer verhaal organiseert wisselende exposities in het museum. Zo is tot 7 januari 2018 de tentoonstelling Stromen door de tijd gaande die het ontstaansgeschiedenis van Deventer vertelt. Door middel van 3D-reconstructies wordt in beeld gebracht hoe de stad er honderden jaren geleden uit zag. Ook is er de Stadsetalage die helemaal in het teken staat van de in Deventer beroemd geworden schilder Gerard ter Borch.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Mini-docu

Artbite

Museum informatie

Museum de Waag
Brink 56
7411 BV
Deventer

0570-640 590
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.00
Cultuur/studentenkaart€7.50
13 t/m 18 jaar€2.50
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, Vereniging De Waag, ICOM & Vereniging Rembrandt Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.