De collectie van Grachtenmuseum Amsterdam400 jaar geschiedenis

Grachtenmuseum Amsterdam huisvest in een monumentaal pand aan de Herengracht, waar je in een wervelende tour door 400 jaar geschiedenis reist. Het museum laat niet alleen zien wat er aan het ontstaan van de Amsterdamse grachten zo bijzonder was, maar ook waarom ze dat nu nog steeds zijn. He is er voor iedereen die van de stad houdt, of op het punt staat er verliefd op te worden. Een ontdekkingstocht door de Amsterdamse grachten begint in het Grachtenmuseum.

Het museum

Het museum aan de Herengracht is gesticht als een erfgoedinstelling waar de (ontstaans-)geschiedenis en de hedendaagse betekenis van de grachtengordel wordt verteld en ontsloten. Al eeuwenlang wordt de Amsterdamse grachtengordel bejubeld, bezongen en beschreven, zowel vanuit cultuurhistorische, wetenschappelijke, planologische, architectonische als vanuit esthetische benaderingen. En dat is goed te verklaren, er gaat van de grachtengordel een buitengewone charme uit.

Amsterdam heeft een van de meest markante binnensteden ter wereld, in korte tijd ontwikkeld op basis van een uniek stedenbouwkundig concept dat vier eeuwen later nog niets aan kracht en schoonheid heeft ingeboet. Daarnaast heeft dit stadsdeel een parelsnoer van bijzondere grachtenpanden en- tuinen en bovenal een uitzonderlijke geschiedenis van vrijheid, handelsgeest, tolerantie, diversiteit en bloei. De clustering van deze bijzondere waarden, kwaliteiten, verhalen en studies behoort tot het immateriële erfgoed van de Amsterdamse grachtengordel. Erfgoed van wereldformaat. Een erkenning die in 2010 door UNESCO met plaatsing op de Werelderfgoedlijst werd bekrachtigd. In dit opzicht kan gesteld worden dat de immateriële collectiegeschiedenis van Het Grachtenhuis honderden jaren ouder is dan de instelling zelf. Anderzijds kan daarmee meteen duidelijk gemaakt worden wat Amsterdam nog niet had: een plek die deze waarden en kwaliteiten met elkaar verbindt en waar ze zichtbaar worden gemaakt, een plek waar op een toegankelijke en laagdrempelige manier het verhaal van de grachten wordt verteld, maar ook een plek die letterlijk en figuurlijk de toegangspoort is tot de beleving van de Amsterdamse grachtengordel. Dit feit bracht de leden van de stuurgroep op initiatief van ondernemer Gerard Krans in 2010 bij elkaar voor de oprichting van Het Grachtenhuis: het museum van de Amsterdamse grachtengordel.

Het Amsterdamse pand

Het pand werd speciaal aangekocht voor de realisatie van een museum en niet zonder reden: aan het statige huis aan de Herengracht 386 kan worden afgelezen waarom de Amsterdamse grachtengordel sinds jaar en dag geroemd wordt om zijn schoonheid, de monumentale architectuur en het schilderachtige karakter. Bovendien vormt het pand een getuigenis van de ongekende economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Zijn rijke geschiedenis maakt het Grachtenmuseum tot een schoolvoorbeeld van wat culturele ambitie vermag als talent, vakmanschap, goede smaak en geld voor handen zijn. De stijlkamers op de bel-etage van het zeventiende-eeuwse grachtenpand vormen een unieke aanvulling op en basis voor de introductie over 400 jaar grachten. In deze vertrekken wordt niet alleen aandacht besteedt aan de geschiedenis en vroegere bewoners van het huis, het is tevens de plek waar verdieping wordt geboden aan de hand van tijdelijke exposities, talloze publieksactiviteiten en educatieve programma’s.

Grachtenmuseum Amsterdam is een unieke plek. Niet alleen omdat het de ideale entree vormt om de geschiedenis van de Amsterdamse grachten te ontdekken, maar ook omdat het als particulier gefinancierd museum in vorm en opzet een prachtig voorbeeld is van modern, cultureel ondernemerschap dat juist in deze tijd een voorbeeldfunctie vervuld voor de museale sector.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

Promo | De collectie van het Grachtenmuseum

Artbite

De collectie van het Grachtenmuseum

Museum informatie

Grachtenmuseum Amsterdam
Herengracht 386
1016 CJ
Amsterdam

020 - 42 11 656
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
13+€15.00
65+ & student/CJP€12.5
4 t/m 12 jaar€7.5
Kinderen t/m 3 jaar, Museumkaart, Stadspas, A'dam City Card & ICOM Gratis
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum