De collectie van Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum OudenboschDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Wil je oog in oog staan met een Europese bizon? Altijd al meer willen weten over Afrikaanse ritueelbeelden? Dan moet je bij het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch zijn.

Collectie tot terug in de 19eeuw

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch heeft collecties op het gebied van mens en milieu, archeologie, geologie, levende natuur en volkenkunde. Van opgezette dieren tot aan een schaalmodel van de Nederlandse bodem. De verzamelingen die te bewonderen zijn gaan terug tot halverwege de 19e-eeuw.

Verzamelingen uit missiegebieden

In 1959 werd het museum opgericht. Het doel was om verzamelingen uit missiegebieden tentoon te stellen. Deze verzamelingen bestonden uit archeologie, heemkunde en geschiedenis. Tegenwoordig kun je hier onder andere meer leren over rituelen van bepaalde Afrikaanse stammen en wat voor beelden ze daarbij gebruikten. Ieder beeld heeft z’n eigen verhaal, dus er is genoeg om over te leren.

Nederlandse bodemgrond

Benieuwd hoe de Nederlandse bodemgrond eruitziet? In het museum hebben ze een schaalmodel van de bodem. Er is een boring gedaan in de Noordzee, tot wel 2,5 kilometer diep. Met het schaalmodel kun je goed zien uit welke lagen de Nederlandse bodem allemaal bestaat.

Hoogtepunten

Eén van de hoogtepunten in Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch is een opgezette wisent. Deze Europese bizon was een van de laatste 56 bizons die aan het begin van de 20eeeuw in Europa leefde. Het museum laat deze met trots zien.

Een ander hoogtepunt is de rituele voorouderpaal van de Asmat, een stam uit Nieuw-Guinea. Deze werd gemaakt voor als de stam op oorlog ging. Op de paal zijn alle voorouders verwerkt. Meer weten over de paal en wat ze er achteraf mee deden? Leer er meer over in het museum.

Ontdek meer over volken, dieren, de mens, de natuur en nog veel meer in dit kleine maar bijzondere museum. Hedendaags, maar met een 19e-eeuwse ervaring.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum
Markt 30a
4731 HP
Oudenbosch

+31 (0)6 83572448
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen tot 12 jaar€2.5
CJP & Donateurs Gratis
Let op: van oktober t/m februari is het museum gesloten op zaterdagmiddag.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.