Museum informatie

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum
Markt 30a
4731 HP
Oudenbosch

+31 (0)6 83572448
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen tot 12 jaar€2.5
CJP & Donateurs Gratis
Let op: van oktober t/m februari is het museum gesloten op zaterdagmiddag.
starTe zien op MuseumTV

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum


Het pand van Natuurhistorisch en Volkenkundig museum

Het gebouw van het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum komt uit 1882. Het gebouw heette toen de Reginabouw. Dit gebouw was een school voor de kinderen uit Oudenbosch. In 1909 is er een verdieping bijgebouwd. Hier kwamen twee zalen, waaronder een tekenzaal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit de ontspanningszaal voor de militairen. In 1970 werd de bovenste zaal van de Reginabouw ingericht als Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum. Bij een bezoek aan deze zaal proef je de sfeer van de 19e eeuw. Hierop volgden nog meer verbouwingen. De laatste grote verbouwing in 1997 vond plaats voor een enorme uitbouw van het museum met een benedenverdieping.

Het ontstaan van de unieke collecties

De jongste voorwerpen uit de collectie stammen uit de 19e eeuw. Vanaf de Eerste Wereldoorlog werden er uit verschillende missiegebieden veel natuurhistorische en volkenkundige objecten mee gebracht door de broeders. Dit kwam doordat zij interesse hadden voor archeologie, heemkunde en geschiedenis. Hierdoor ontstond er een unieke collectie. Natuurkundige voorwerpen, opgezette dieren, archeologische vondsten en voorwerpen uit de ‘missielanden’ kwamen binnen de schoolmuren te liggen. In 1906 werd een verzameling zangvogels gekocht van de heer Van den Bogaert uit ’s Hertogenbosch. Daarna werden in 1956 de aparte lokalen samengevoegd tot één museum: het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum.

Na twaalf jaar verhuisde de collectie naar de lege studiezalen. De gemeente kocht het gebouw van de broeders in de jaren tachtig. In 1985 werd de collectie Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum genoemd. Met een rijke geschiedenis en een wereldwijde collectie is er veel te zien!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.