De collectie van Museum Jan HeestershuisDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Toch een kunstenaar

Jan Heesters was eigenlijk van plan om zijn vader te volgen en ook wagenmaker te worden. Dit bleek toch niet iets voor hem te zijn en hij besloot om kunstenaar te worden. Hij maakte etsen maar later ook schilderijen. Vincent van Gogh was een grote inspiratie voor hem. In het museum zie je dit goed terug. Vooral wanneer je naar zijn werk ‘Het Korenveld’ kijkt. De schilderstijl, de kleuren en het onderwerp komen erg overeen met het werk van Van Gogh, maar toch gaf Jan Heesters er ook een eigen draai aan door twee stijlen met elkaar te combineren. In het werk zie je dikke maar ook korte penseelstreken onderaan. Bovenaan is juist een vlakkere schilderstijl te ontdekken.

Van woonhuis tot museum

Heesters had geen kinderen om het huis aan na te laten, dus hij besloot het huis te schenken aan de gemeente. Maar wel onder een voorwaarde, namelijk dat er van zijn huis een museum gemaakt zou worden. In het museum is een ruimte gericht aan het werk van Jan Heesters, maar zijn er ook tentoonstellingen van andere kunstenaars uit zijn tijd en hedendaagse kunstenaars.

Oud atelier en woonhuis

In 1893 werd Jan Heesters geboren in Schijndel. Het huis waarin hij woonde is tegenwoordig een museum waar je zijn werk kunt bekijken. Loop zijn oude atelier in en ontdek waar hij aan zijn etsen en schilderijen werkte. De woning is grotendeels ook qua inrichting hetzelfde gebleven. Alle kamers in het mooie pand bezocht? Breng dan een bezoek aan de beeldentuin en het paviljoen.

Beeldentuin en paviljoen

In de beeldentuin is een tentoonstelling te zien die drie keer per jaar wisselt. Loop tussen de bomen die er nog staan van toen Jan Heesters hier woonde. Hij gebruikte de tuin vroeger als moestuin en had een boomgaard. Ook kun je naar het glazen paviljoen. Dit werd in 2007 aangebouwd. In het paviljoen wordt vier keer per jaar gewisseld van expo, deze gaan over verschillende kunstenaars en thema’s. Er is dus het hele jaar door genoeg te zien!

Heb je zin in een middag vol kunst, beelden en geschiedenis? Ga dan naar Museum Jan Heestershuis en kom meer te weten over deze kunstenaar uit Schijndel!

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Museum Jan Heestershuis
Pompstraat 17
5481 BL
Schijndel

073-5492276

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.00
Kinderen en jongeren tot 18 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.