Door de ogen van… Shay KreugerIn deze editie van Door de ogen van… neemt Shay Kreuger je mee langs de tentoonstelling ‘Saya en Koto – lagen van stof en van tijd’ in Imagine IC. Shay Kreuger is geboren en getogen in Rotterdam en is radio dj, journalist, en documentairemaker.

In alles wat Shay doet is de rode lijn ‘in verbinding staan met de ander’. Ook wanneer ze zichzelf onderdompelt in kunst en cultuur – door bijvoorbeeld naar een tentoonstelling te gaan – is dit voor haar belangrijk.

Imagine IC

Bij Imagine IC draait alles om Erfgoed Democratie. Samen met mensen verzamelt en bespreekt Imagine IC erfgoed uit de buurt. ‘Omdat erfgoed vertelt wie we samen zijn, heeft iedereen daarin een stem’. Zowel de Saya en koto tentoonstelling als de vitrine zijn het resultaat van deze bijzondere verzamelwijze.

Saya en koto

De saya en de koto zijn traditionele kledingstukken die grote en kleine familiegeschiedenissen met zich meedragen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. In de tentoonstelling maakt Shay kennis met vier vrouwen die hun persoonlijke verhalen van het dragen van een saya of koto delen. Zo komt ze erachter welke betekenissen de vrouwen hechten aan het specifieke kledingstuk. In sommige gevallen is dat een persoonlijke familiegeschiedenis die aan het kledingstuk verbonden is en al generaties lang wordt doorgegeven. Maar soms ook omdat de vrouwen waarde hechten aan de traditie die de kleding vertegenwoordigd. De verhalen laten duidelijk zien dat de verschillende vrouwen zich gesterkt voelen en kracht halen uit het dragen van een saya en een koto.

Vitrine van Zuidoost

Shay vindt het belangrijk om in verbinding te staan met anderen en als ze tentoonstellingen bezoekt doet ze graag nieuwe connecties en inzichten op. Ze kan zich dan ook goed verplaatsen in de verhalen die de vrouwen delen en hun relatie met dit specifieke erfgoed. Eenzelfde gevoel van herkennen en verkennen heeft ze bij het bezoeken van de Vitrine van Zuidoost waarin een overzicht van verzamelde verhalen uit de buurt te zien zijn. Ze trekt een lade open en ziet allerlei volgeschreven notitieboekjes en wordt direct enthousiast. De boekjes vertellen het verhaal van Jules Rijssen die sinds 2014 voor Imagine IC uiteenlopende verhalen en gevoelens over Zuidoost verzamelt. Het roept allerlei herinneringen bij haar op die ze zo koppelt aan het tentoongestelde.

Ben je zelf benieuwd geworden naar de persoonlijke verhalen die achter deze bijzondere klederdrachten en objecten schuilen? Bekijk dan de nieuwe mini-docu en plan snel een bezoek naar Imagine IC! De tentoonstelling ‘Saya en koto: lagen van stof en van tijd’ is inmiddels afgelopen maar onderdelen uit de tentoonstelling saya en koto zijn nog wel te bekijken in de ‘Vitrine van Zuidoost: Verzamel(d)ingen 2014 2019’ waar ook vele andere verhalen te zien zijn.

Door de ogen van... Shay Kreuger

Museum informatie

Imagine IC
Bijlmerplein 393
1102 DK
Amsterdam Zuidoost

(020) 489 48 66
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag14:0017:30
Dinsdag09:3017:30
Woensdag09:3017:30
Donderdag09:3020:00
Vrijdag09:3017:30
Zaterdag09:3017:30
Zondag Gesloten

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum