Museum informatie

Imagine IC
Bijlmerplein 393
1102 DK
Amsterdam Zuidoost

(020) 489 48 66
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag14:0017:30
Dinsdag09:3017:30
Woensdag09:3017:30
Donderdag09:3020:00
Vrijdag09:3017:30
Zaterdag09:3017:30
Zondag Gesloten
starTe zien op MuseumTV

Imagine IC


Cultureel erfgoed voor iedereen

Het leven in een stad kan er soms erg gehaast aan toe gaan. Niemand spreekt elkaar nog echt op straat. De mensen lijken haast wel langs elkaar heen te leven. Ook in Amsterdam leven tegenwoordig steeds meer mensen die elkaar steeds minder goed kennen. Een probleem volgens Imagine IC.

Opgericht in 1999 met de pitch om ‘’de eerste plek in Nederland die cultuur en identiteit van migranten belicht vanuit hun eigen perspectief’’. Op deze manier ging de organisatie nieuwe betekenislagen aan de collecties van formele archieven toevoegen.

De organisatie Imagine IC probeert een participatief erfgoedwerk te creëren. Dit houdt in dat ze verschillende sociale verhoudingen willen documenteren en verbeteren. Een doel die ze proberen te bereiken door meer empathie voor elkaar te ontwikkelen. Doordat heel veel verschillende mensen in afstemming met elkaar onderhandelen over wat het erfgoed van hun eigen tijd is. Op deze manier is het mogelijk om zo inzicht te krijgen in iemand anders zijn positie en ambities.

Erfgoedwijsheid bij Imagine IC

Samen met verschillende partners op het (internationale) erfgoedveld ontwikkelt Imagine IC participatieve verzamelmethodes. Eén van deze methodes is in samenwerking met onder andere het Stadsarchief Amsterdam, OBA, Amsterdam Museum en het RCMC. Hierin gaan ze samen met Imagine IC opzoek naar een nieuw balans tussen het belangen van het collectiebeheer en het participatieve belangen.

Dit doen ze door middel van emotienetwerken. Een methode die door Imagine IC, in samenwerking met Prof. Dr Hester Dibbits, is ontwikkeld. Tijdens deze methode wordt gedoeld op de uiteenlopende gevoelens die mensen bij een erfgoeditem hebben. Gevoelens die soms kunnen botsen met de gevoelens van anderen. Een vaak genoemd en goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Zwarte Piet. Door deze methode toe te passen is het volgens Imagine IC mogelijk om inzicht te krijgen in elkaars gevoelens wat betreft bepaalde items of onderwerpen. Wanneer we dat eenmaal weten, is het mogelijk om begrip te krijgen voor elkaar en het erfgoed.

Exposities

Elk jaar organiseert Imagine IC weer een nieuwe expositie over immaterieel erfgoed en de jongerencultuur. In deze exposities komen verschillende onderwerpen aanbod. Zo kan het gaan over hiphop of straatvoetbal, maar ook geloof of uitgaan.

Ben jij al ontzettend benieuwd naar emotienetwerken of misschien wel naar de expositie van dit jaar? Bekijk dan nu de website voor meer informatie! Wil je liever zien wat je kan verwachten van dit museum? Dan ben je op MuseumTV aan het goede adres. Je kan namelijk een leuke aflevering van ‘Door de ogen van…’ hier bekijken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.