Museum informatie

Imagine IC
Bijlmerplein 393
1102 DK
Amsterdam Zuidoost

(020) 489 48 66
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag14:0017:30
Dinsdag09:3017:30
Woensdag09:3017:30
Donderdag09:3020:00
Vrijdag09:3017:30
Zaterdag09:3017:30
Zondag Gesloten
starTe zien op MuseumTV

Imagine IC


Bij Imagine IC draait alles om erfgoed democratie. Samen met mensen verzamelt en bespreekt het museum erfgoed en de betekenis ervan. Samen met verschillende partners op het (internationale) erfgoedveld ontwikkelt Imagine IC participatieve verzamelmethodes. Eén van deze methodes is in samenwerking met onder andere het Stadsarchief Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), het Amsterdam Museum en het Research Center for Material Culture (RCMC). Het museum zoekt samen met deze partijen naar een nieuwe balans tussen het belang van collectiebeheer en het belang van participatie.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Imagine IC

witregel

Een nieuwe betekenislaag

Imagine IC is opgericht in 1999 met de ambitie om de eerste plek in Nederland te zijn die cultuur en identiteit van migranten belicht vanuit hun eigen perspectief. Vanuit deze wens is de organisatie nieuwe betekenislagen gaan toevoegen aan de collecties van musea en formele archieven. De organisatie Imagine IC probeert een participatief erfgoedwerk te creëren. Dit houdt in dat ze verschillende sociale verhoudingen willen documenteren en verbeteren. Dit doel wil men onder meer bereiken door meer empathie voor elkaar te ontwikkelen. Door veel verschillende mensen in afstemming met elkaar te laten onderhandelen over wat het erfgoed van hun eigen tijd is, is het mogelijk om inzicht te krijgen in iemand anders’ positie en ambitie.

Emotienetwerken

Een methode die door Imagine IC, in samenwerking met Prof. Dr. Hester Dibbits, is ontwikkeld om gelaagdheid en meerstemmigheid toe te voegen aan erfgoed is de werkwijze emotienetwerken. Hierbij worden uiteenlopende gevoelens die mensen bij een erfgoedgerelateerd thema hebben uitgelicht. Gevoelens die soms kunnen botsen met de gevoelens van anderen. Een vaak genoemd voorbeeld hiervan is de discussie rondom Zwarte Piet. Door deze methode toe te passen is het volgens het museum mogelijk om een beter inzicht te krijgen in elkaars gevoelens en ideeën over bepaalde onderwerpen. Wanneer dat inzicht er eenmaal is, zo is het idee van emotienetwerken, is het mogelijk om begrip te krijgen voor elkaars verhaal en erfgoed.

Jouw bezoek aan Imagine IC

Om jouw bezoek aan Imagine IC gemakkelijk te maken, vind je aan de linkerkant van deze pagina alle praktische informatie die je nodig hebt. Elk jaar organiseert Imagine IC weer een nieuwe expositie over immaterieel erfgoed en de jongerencultuur. In deze exposities komen verschillende onderwerpen aanbod. Zo kan het gaan over hiphop of straatvoetbal, maar ook geloof of uitgaan. Om erachter te komen welke tentoonstelling er nu te zien is in Imagine IC ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum