De collectie van het Harmonium MuseumDeze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Harmonium Museum is een museum dat zich bevindt in het Veenpark (in Barger-Compascuum). Je kan het museum herkennen aan zijn enorme gevel waar de toetsen van een harmonium op zijn geschilderd. De kern van het museum is precies wat het gebouw doet vermoeden: een verzameling van harmoniums.

Geschiedenis van het harmonium

Een harmonium is een type instrument dat ontstond in de 19e eeuw. Net als bij de mondharmonica en de accordeon ontstaat het geluid van een harmonium door trillende doorslaande tongen. Deze techniek werkt met een metalen tongetje dat in ruststand geen geluid produceert. Zodra er echter lucht langs wordt geblazen, begint dit tongetje te trillen waardoor een specifiek geluid wordt gecreëerd. De tong werkt van twee kanten. Dat is de reden waarom een mondharmonica ook werkt als je eraan zuigt.

Deze techniek werd aan het begin van de 19e eeuw uitgevonden en bij een groot scala aan instrumenten toegepast. Een hoop van deze instrumenten bestaat niet meer, maar een handjevol heeft het overleeft. Het Harmonium Museum houdt deze instrumenten in leven.

Jan Vos

De collectie van het museum is grotendeels tot stand gekomen door de verzameling van Jan Vos. Zijn ouders kochten een harmonium in zijn jonge jaren. Hij raakte niet per se gefascineerd door de muziek, maar meer met de techniek achter het instrument. Toen hij de harmonium in bezit kreeg, knapte hij hem volledig op en maakte hij hem weer speelbaar.

En zo begon een grote verzamelslag. Vos haalde overal nieuwe harmoniums vandaan om op te knappen. De verzameling was uiteindelijk groot genoeg om het stichten van een museum te legitimeren. In het Veenpark bleek hier wel plaats voor te zijn en zo werd het Harmonium Museum opgericht.

Bezoekers kunnen uren ronddwalen door de grote collectie aan instrumenten. Naast de collectie harmoniums van Vos, die meer dan 250 stuks telt, is er nog veel meer te vinden. Liefhebbers en kenners van het instrument zullen er voldoende aan hun trekken komen.

Kijk voor meer informatie op de website.

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Harmonium Museum
Berkenrode 4
7884 TR
Barger Compascuum

06-27091196
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 5 jaar)€16.5
Senioren€15.5
Kinderen t/m 4 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.