Museum informatie

Harmonium Museum
Berkenrode 4
7884 TR
Barger Compascuum

06-27091196
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0017:00
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 5 jaar)€16.5
Senioren€15.5
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Harmonium Museum


Het Harmonium Museum

In het Harmonium Museum krijg je precies wat je zou verwachten van de naam: harmoniums. Harmoniums zijn instrumenten die vanaf het begin van de 19e eeuw werden gebouwd. Kenmerkend voor dit soort instrumenten is de doorslaande tong, die al trillende het geluid maakt. Hierdoor hebben onder andere accordeons en mondharmonica’s zo’n typerend geluid. In het Harmonium Museum is een groot aantal harmoniums te bewonderen. Deze zijn in de loop van de jaren verzameld van over heel de wereld. Ook is veel originele bladmuziek te bewonderen van componisten als Liszt.

Verzameling Jan Vos

De collectie van het museum werd in de loop van 50 jaar bij elkaar verzameld door Jan Vos. Hij was zo gecharmeerd door het harmonium van zijn vader dat hij een verzameling begon. Wanneer een harmonium werd weggegooid, weggegeven of verkocht stond Vos altijd vooraan in de rij. Hij kocht de harmoniums in, knapte ze op, en maakte ze zodoende weer speelbaar. Wat begon met een enkele harmonium groeide uit tot een collectie van meer dan 250 exemplaren. Zijn verzameling werd uiteindelijk zo groot dat het de oprichting van een museum legitimeerde. Dit duurde nog eventjes, aangezien een locatie waar de harmoniums geen schade zouden oplopen moeilijk te vinden was.

Je kan het museum herkennen aan haar enorme gevel waar de toetsen van een harmonium op zijn geschilderd. Dit is meteen een duidelijke hint naar wat je binnen kan vinden; een hele berg aan harmoniums, en andere instrumenten met een doorslaande tong. Ook is er hoop oude bladmuziek te vinden. De medewerkers van het Harmonium Museum gaan ook graag me je in gesprek over de harmoniums.

 

Mede mogelijk gemaakt door:

drenthe

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.