De collectie van Streekmuseum Baron van BrakellBaron van Brakell

Op 8 april 1788 werd Frederik Louis Willem baron van Brakell in het Gelderse Rijswijk geboren. Op 19 juni 1829 huwde hij met zijn achternicht Albertina Frederica Clara Johanna barones van Neukirchen (1804-1892). In 1809, op 21-jarige leeftijd, nam hij een deel van de omvangrijke familiebezittingen in Lienden in eigen beheer en begon hij een boerenbedrijf. De boerderij lag bij Den Eng en droeg dan ook deze naam.

In 1847 was zijn bedrijf maar liefst 145 hectare groot. Naast het boerenbedrijf had hij vele andere bezigheden. Hij was jarenlang lid van de Commissie van Landbouw in Gelderland en van het dijkbestuur van de Neder-Betuwe. Ook was hij mede-oprichter van de in 1845 opgerichte Gelderse Maatschappij van Landbouw.

Van Brakell is vooral bekend geworden door de landbouwkundige experimenten op zijn bedrijf en door zijn geschriften over de landbouw. Hij overleed 11 augustus 1865 op huis Den Eng in Lienden.

Aangezien het echtpaar Van Brakell kinderloos bleef, had de baron bij testament bepaald dat zijn nalatenschap onder bepaalde en strenge voorwaarden toebedeeld werd aan de inwoners van de buurtschap Meerten. Het hiervoor opgerichte “Fonds hulpbetoon voor de arbeidende klasse in de buurtschap Meerten” te Lienden beheert tot op heden het landgoed Den Eng waarop het Streekmuseum is gelegen.

Het museum

Het museum bestaat uit verschillende onderdelen: boerenwagens, heemkunde, archeologie en geschiedenis. Hier worden de verhalen van het recente verleden en het wat verdere verleden verteld. Zo bestaat het museum uit prachtige boerenwagens, waaraan je kunt zien hoe rijk een boer was, maar ook kun je op het nagebouwde dorpsplein kijken hoe de mensen leefden. Verder zijn er vele objecten die allen een verhaal over de streek vertellen.

De collectie van Streekmuseum Baron van Brakell

Promo

Museum informatie

Streekmuseum Baron van Brakell

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen tot 12 jaar€3.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Groepen vanaf 20 personen€5.00
Kijk voor de actuele openingstijden op de site van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum