Een wandeling door het gedeelte wonen& werken van het museum is als een reis door de tijd. Je kan zien hoe mensen vroeger in de Betuwe leefden, en woonden: het verleden is letterlijk in beeld gebracht. Alle tentoongestelde materialen zijn aangeboden door de plaatselijke bevolking. Deze moesten soms worden gerestaureerd, maar konden ook vaak zo in het museum worden geplaatst.

Op de begane grond is een compleet dorpsplein ingericht met o.a. een bakker, klompenmaker, schoenmaker, slijterij en zelfs een complete drukkerij. Wanneer je op dit dorpsplein wandelt en rondkijkt, krijg je echt de indruk dat je bent teruggegaan in de tijd. Een bezoek aan het oude dorpscafé, waar je natuurlijk een consumptie kunt nuttigen, doet je wellicht terugverlangen naar vroegere tijden.

Wanneer je het dorpsplein verlaat ga je naar de landbouwvoorwerpen. Hier wordt getoond hoe men vroeger op het land en in de boomgaard werkte. Verderop kan je zien hoe de gezinnen woonden, hoe de kinderen naar school gingen en de dag doorbrachten in het klaslokaal. Je staat er versteld van hoe men zich vroeger bezighield toen er nog geen tv of computer was.

Buiten het museum