De collectie van Museum Martena

Ontdek de geschiedenis van Franeker aan de hand van het huis van het 17e-eeuwse stel Sjoerd en Titia. Zij waren de laatste bewoners van het pand en na hun overlijden is het pand zoveel mogelijk intact gehouden. Struin je doorgaans met je handen op de rug door het museum, omdat de drang anders te groot is om de museumobjecten aan te raken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit Friese museum draait alles om ervaring.

Ervaar

In dit museum is een speciale ruimte ingericht die de oorspronkelijke 17e-eeuwse sfeer uitstraalt. Dit is de belevingsruimte, kijk gerust wat rond in de lades of plof hier neer op de bank. Ook kun je in de pronkkeuken proeven van authentieke ingrediënten die rond 1700 in trek waren. Op de bel-etage bevindt zich in het museum een ruimte met originele portretten, hier ervaar je de sfeer van voorbije tijden. Vergeet tot slot vooral niet een bezoek te brengen aan de tuinkamer van mevrouw Huguenin.

Het huis werd oorspronkelijk gebouwd rond 1500, door een ridder genaamd Martena. Hij  had bij lange na niet alleen maar bondgenoten en voorzag het pand daarom van meerdere verdedigingsmechanismen. Het gebouw heeft een toren vanwaar hij de vijand al ver van te voren aan kon zien komen, daardoor konden hij en zijn metgezellen zich goed voorbereiden op de komst van ongenodigde gasten. Vandaag de dag is dat gelukkig niet meer nodig, maar alsnog bieden ze een magisch uitzicht over de over de stad.

Collectie van Museum Martena

Een ander belangrijk thema in het museum is de Universiteit van Franeker. Hierin staat de allereerste vrouwelijke student, de 17e-eeuwse Anna Maria van Schurman, centraal. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen in Museum Martena, deze relateren altijd aan de Friese historie of hedendaagse Friese kunst. De tijdelijke tentoonstellingen reiken van Friesland in India tot Henk Helmantel, een divers aanbod en voor ieder wat wils.

Leer samen met de eerste vrouwelijke student van Nederland aan de universiteit óf bewonder de prachtige hedendaagse Friese kunst. Het oude stadscentrum van Franeker leent zich perfect voor een dagje uit, bekijk nu de website voor meer informatie of lees de museumpagina!

Promo | De collectie van Museum Martena

De collectie van Museum Martena

Museum Martena
Voorstraat 35