Museum informatie

Museum Martena
Voorstraat 35
8801 LA
Franeker

(0517) 39 21 92
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen€3.00
Vrienden van Museum Martena, Vereniging Rembrandt, ICOM en Museumkaarthouders Gratis
Groepen (min. 10 personen)€5.00
Combikaart met Planetarium (volwassenen)€8.5
Combikaart met Planetarium (kinderen)€6.00
starTe zien op MuseumTV

Museum Martena


Stadsmuseum van Franeker

Museum Martena is hét stadsmuseum van Franeker. Een plaatsje in de Nederlandse provincie Friesland. Het museum dankt zijn huidige naam aan de Martenastins, het pand waarin het museum in is gevestigd.

De Martenastins

Midden in het hart van de prachtige historische binnenstad van Franeker staat Museum Martena. Het is gevestigd in de Martenastins. Dit is een wonderbaarlijk mooi stadskasteel uit de zestiende eeuw. Edelman Hessel van Martena gaf in 1506 dan ook de opdracht om dit stadskasteel te bouwen. Vervolgens liet de burgemeester van Franeker, Suffridus Westerhuis, na de aankoop in 1694 het stadskasteel uitbreiden. Hij liet namelijk een tuin aanleggen naar het voorbeeld van de tuinen van de Franse tuinarchitect André le Nôtre. Een tuin die later, in 1834, nog eens werd heringericht door de Leeuwardse tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard.

Door de jaren heen hebben verschillende mensen in de Martenastins gewoond, waaronder Anna Maria van Schurman. Toen haar vader en broer in Franeker studeerde, heeft zij hier vermoedelijk als kind gewoond. Maar wat maakt haar nou zo bijzonder? Anna Maria van Schurman was de eerste vrouw die in Nederland aan een universiteit heeft gestudeerd. Dit was helaas niet aan de universiteit van Franeker, maar aan de universiteit van Utrecht.

Toch heeft de universiteit van Franeker ook een grote rol in Nederland gespeeld. De universiteit werd namelijk in 1585 opgericht en was hiermee de tweede van de Nederlanden. Sinds 2006 is Museum Martena gevestigd in het Martenastins.

Historische tentoonstellingen

In Museum Martena komen verschillende aspecten van de geschiedenis van Franeker ter sprake. Tijdens de vaste tentoonstellingen van komen daarom voornamelijk de universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, Anna Maria van Schurman, aan bod. Bij de tijdelijke exposities wordt een blik geworpen op de hedendaagse Friese kunst. Van een schilderijenzaal tot een porseleinzaal. In Museum Martena is van alles te ontdekken.

Leer samen met de eerste vrouwelijke student van Nederland aan de universiteit óf bewonder de prachtige hedendaagse Friese kunst. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum