De collectie van Missiemuseum Steyl

In Steyl, een kloosterdorp in Limburg, vind je het Missiemuseum Steyl. Het museum bevindt zich in een pand compleet in kloosterdorpstijl. Centraal in het Missiemuseum Steyl staan de latere jaren van 1870 centraal. In deze periode vertrokken ontdekkingsreizigers, monniken en broeders naar het buitenland om het geloof te verkondigen. Ondertussen beleefden zij diverse avonturen en kwamen zij fascinerende objecten tegen. Doordat je in het museum de tentoonstelling uit die tijd bekijkt, is het eigenlijk een museum in een museum!

Arnold Janssen en de kloostergemeenschap

In 1874 kwam priester Arnold Janssen aan in Steyl. Hij startte hier een kloostergemeenschap. Deze werd het Gezelschap van het Goddelijke Woord, ook wel ‘Societas Verbi Divini’, genoemd. Later werd er naar deze kloostergemeenschap verwezen als het SVD. Deze gemeenschap was volledig zelfvoorzienend en beschikte onder andere over een eigen elektriciteitscentrale, watertoren, waterzuiveringssysteem, drukkerij en boerderij! Het doel van het SVD in Steyl was om missionarissen zo goed mogelijk op te leiden om uitgezonden te worden. Ook beheersten deze broeders en zusters diverse ambachten om zich volledig voor te bereiden op hun verre reizen.

Omstreeks 1879, vier jaar later, worden broeders en zusters uitgezonden door Janssen. Deze mannen en vrouwen gingen op missie om het geloof te verkondigen, maar ook om zorg en onderwijs te bieden in diverse landen, ook buiten Europa. Tijdens deze reizen verwonderden zij zich over diverse voorwerpen die zij niet kenden. De broeders en zusters stuurden deze nieuwe en fascinerende objecten vervolgens op naar Janssen in Steyl. De collectie van deze bijzondere en unieke voorwerpen groeide erg snel. Zo namen de objecten eerst één kamer in beslag en daarna al snel twee. De tentoonstelling van deze objecten verhuisde vervolgens naar de drukkerij van het klooster om alle spullen een plekje te kunnen geven. In 1931 werd uiteindelijk het gebouw, waarin het Missiemuseum Steyl nu te vinden is, geplaatst om alle spullen tentoon te stellen aan een publiek. Vanaf 1932 werd het Missiemuseum geopend.

Broeder Berchmans: de eerste conservator van het Missiemuseum

Broeder Berchmans was de eerste conservator van het Missiemuseum. Voordat hij deze taak toegelegd kreeg door broeder Janssen werd hij uitgezonden naar Brazilië. Hier raakte Berchmans gefascineerd door alle kleurrijke vlinders die daar te vinden waren. Deze nam hij dan ook mee terug naar Steyl. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat het Missiemuseum in bezit kwam van een rijke collectie vlinders. Je kunt deze zelfs nu nog bewonderen in het museum.

In 1934 overlijdt broeder Berchmans, waardoor het museum lange tijd blijft stilstaan. Er worden bijvoorbeeld geen veranderingen of toevoegingen aan de collectie van het museum gedaan. De hoofdzaal van het Missiemuseum Steyl is zelfs sinds het overlijden van de conservator niet meer aangepast.

De collecties van het Missiemuseum Steyl

Op dit moment kan je twee collecties bekijken in het Missiemuseum. Een daarvan is de volkenkundige collectie en de andere is de natuurhistorische collectie. Ook zie je heel veel spullen die de missionarissen hebben meegenomen van hun verre reizen. In diverse vitrines zie je deze vondsten liggen, onderverdeeld in de landen waar deze vandaan komen. Bijvoorbeeld Chinees porselein en servies dat de allereerste missionarissen naar Janssen stuurden. In het Missiemuseum Steyl word je meegenomen in een tijdscapsule naar de fascinerende objecten welke in het einde van de 19e eeuw werden gevonden. Ook leer je de kijk op de wereld van missionarissen van toen kennen.

Wil jij het Missiemuseum bezoeken? Bekijk dan alle algemene informatie op de museumpagina of ga direct naar de website van het museum.

Promo | Kloostergemeenschap met een museum vol verwondering

Ontdek het Missiemuseum in Steyl