De collectie van Kasteel AmmersoyenDit veertiende-eeuwse kasteel is een van de best onderhouden middeleeuwse kastelen van Nederland. Ammersoyen is gebouwd als een luxe woonhuis en kent verschillende vertrekken en zalen, waaronder de ‘Kemenade’. Hier vind je een rijke collectie aan portretten. Het slot kende veel familieportretten, deze zijn gedurende de negentiende eeuw allemaal zoek geraakt. 

Door inspanningen van GLK (Geldersch Landschap & Kastelen) zijn een aantal van deze werken alsnog opgedoken. Opvallend is dat dit nagenoeg allemaal schilderijen zijn waarop vrouwelijke bewoonsters zijn afgebeeld. Een van deze dames, Johanna Barbara de la Kethulle, zij was gedurende de zeventiende eeuw een van de kasteelvrouwen. Ter ere van haar huwelijk werd zij vereeuwigd door Michiel van Mierevelt, een bekende portretschilder van de eerste helft van die eeuw. Ook zijn er schilderijen te zien van haar moeder en tante.

Reis door de tijd

Waan je in middeleeuwse sferen in de gevangenis die bewaard is gebleven is en vergaap je aan het kolossale trappenwerk dat je door de hele vesting en haar muren leidt. Ontdek de verschillende gebruiken en functies van de verschillende authentieke vertrekken. Kijk waar men at, vergaderde en hoe men zich organiseerde wanneer vijandelijk volk zich in de omgeving begaf. In de wapenkamer is te zien welke uitrusting men droeg in deze tijden. 

Geschiedenis

Om de bezoeker een zo accuraat mogelijk beeld te geven, zijn er verschillende replica’s van legeruitrusting die je kunt passen. Hier is te ontdekken hoe ingenieus men toen al te werk ging. De harnassen zijn zo gemaakt dat men zich er makkelijk mee kon verplaatsen. Hier worden ook wapens tentoongesteld die nog in oorspronkelijke staat zijn, bijvoorbeeld de stenen kogels die gevonden zijn onder de binnenplaats van het slot. In de museumzalen van Kasteel Ammersoyen vind je een bijzondere collectie archeologische vondsten. Deze zijn gevonden in de slotgracht van het kasteel en tijdens restauraties en vertellen verhalen over vroegere tijden. Zo is het wapen van de familie Van Arkel veelvuldig te zien op bijvoorbeeld wijnflessen en andere objecten. Een belangrijke familie voor het slot aangezien die de Ammersoyen voor meerdere generaties heeft bewoond. 

In ere hersteld

Dankzij restauraties is een heel gedeelte van de middeleeuwse geschiedenis weer blootgelegd. Wij schreven een artikel in samenwerking met het GLK over hoe zij te werk gaan om hun kastelen en landgoederen te beheren en zoveel mogelijk weer in oorspronkelijke staat te presenteren. Dit artikel is te bekijken via de volgende link.

Wil je meer weten over dit museum? Bekijk dan de museumpagina of neem een kijkje op de website.

Promo | De collectie van Kasteel Ammersoyen

De collectie van Kasteel Ammersoyen

Museum informatie

Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
5324 JR
Ammerzoden

(073) 59 49 582
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.00
Kinderen (4 t/m 18 jaar)€5.00
CJP€9.00
CJP (4 t/m 18 jaar)€3.70
Museumkaart Gratis
Donateurs GLK Gratis
April t/m oktober: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. U kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezichtigen. Voor kinderen is er een speurtocht verkrijgbaar. In de schoolvakanties is het kasteel extra geopend Meivakantie 1 t/m 16 mei: maandag t/m zondag 11-17u Zomervakantie 17 juli t/m 5 september: dinsdag t/m zondag 11-17u Herfstvakantie 16 t/m 31 oktober: maandag t/m zondag 11-17u Kerstvakantie: alle dagen geopend 11-17u, behalve op de feestdagen Geopend tijdens feestdagen: 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag. Gesloten tijdens: Carnavalszondag, Koningsdag, 1e en 2e kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag. Tijdens evenementen gelden andere openingstijden en entreeprijzen. Bekijk de evenementenagenda. Honden zijn, mits aangelijnd, welkom op het kasteelterrein. In het kasteel zijn honden niet toegestaan, uitgezonderd blindengeleidehonden en officiële hulphonden. Het kasteel is met zijn vele middeleeuwse muurtrappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wel kunt u gratis het terrein van kasteel Ammersoyen bezoeken en een rondgang maken om het kasteel. Het pad langs de gracht is rolstoeltoegankelijk. Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.