Museum informatie

Kasteel Ammersoyen
Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van Kasteel Ammersoyen.
starTe zien op MuseumTV

Kasteel Ammersoyen


Kasteel Ammersoyen is een historisch kasteel nabij het Gelderse dorp Ammerzoden. Het veertiende-eeuwse kasteel is een van de best onderhouden middeleeuwse kastelen van Nederland waar je een rijke collectie gebruiksvoorwerpen en portretten aantreft. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen of op een eigen avontuur door de verschillende vertrekken te gaan. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de torenkamers, de ridderzaal of de wapenkamer. Na je rondtocht neem je in koetshuis Kasteel Ammersoyen de tijd om tot rust te komen.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Kasteel Ammersoyen

witregel

Een reis door de tijd

Gelderland staat tegenwoordig te boek als een vredige provincie, maar dat is niet altijd het geval geweest. Dat verklaart de strategische ligging van het Ammersoyen Kasteel. In de Bommelerwaard, vlakbij de Maas en de grens met Brabant, had men in het kasteel met vier torens namelijk een wijds en voordelig uitzicht. In het kasteel bezoek je een middeleeuwse gevangenis die bewaard is gebleven en vergaap je, je aan het kolossale trappenwerk dat door de hele vesting en haar muren leidt. In de verschillende ruimtes is het mogelijk om te herbeleven hoe men vroeger at, waar men vergaderde en hoe iedereen in paraatheid werd gesteld wanneer vijandelijke troepen aan de horizon verschenen. 

De zoekgeraakte portretten

Kasteel Ammersoyen is oorspronkelijk gebouwd om te dienen als luxe woonhuis. Het slot kent verschillende vertrekken en zalen, waaronder de ‘kemenade’. Hier vind je een rijke collectie aan portretten. In het kasteel bevonden zich ook veel familieportretten. Deze zijn gedurende de negentiende eeuw allemaal zoek geraakt. Dankzij inspanningen van de organisatie Geldersch Landschap & Kastelen (GLK) zijn een aantal van deze werken alsnog opgedoken. Opvallend is dat dit nagenoeg allemaal schilderijen zijn waarop vrouwelijke bewoonsters zijn afgebeeld. Een van deze dames, Johanna Barbara de la Kethulle, zij was gedurende de zeventiende eeuw een van de kasteelvrouwen. Ter ere van haar huwelijk werd zij vereeuwigd door Michiel van Mierevelt, een bekende portretschilder van de eerste helft van die eeuw. Ook zijn er schilderijen te zien van haar moeder en tante. 

Praktische informatie over Kasteel Ammersoyen 

De Kasteel Ammersoyen openingstijden verschillen gedurende het jaar. Voor de meest actuele informatie is het raadzaam de website van het kasteel te bezoeken. Ook een compleet overzicht van evenementen in Kasteel Ammersoyen vind je daar terug. In het naastgelegen koetshuis Kasteel Ammersoyen kun je voor, tijdens of na jouw bezoek ook terecht voor een lunch of diner. Koetshuis Kasteel Ammersoyen verzorgt zelfs de catering wanneer je besluit om in het sprookjesachtige kasteel te trouwen. Voor bezoekers die aan één dag niet genoeg hebben is er de mogelijkheid om te slapen in het Kasteel Ammersoyen B&B. Voor een volledig overzicht van alle praktische informatie bezoek je de website van het kasteel.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum