De collectie van Huis Midwoud

Huis Midwoud bevindt zich in het dorpje Midwoud in de gemeente Medemblik. Dit is een klein pianomuseum waar diverse, wekelijkse concerten gehouden worden. De collectie van piano’s staat niet in de vitrine, maar komt zelfs zo nu en dan in actie tijdens concerten en evenementen!

Een oud raadhuis en dorpsschool

Het museum is gevestigd in het voormalige raadhuis en de dorpsschool van het dorp Midwoud. In de korte film zie je hoe het huis in de steigers staat. Hier worden op het moment van opname dan ook herstel- en bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Maar, dat betekent absoluut niet dat er niets te beleven valt in Huis Midwoud!

In het oude schoollokaal van de dorpsschool, welke in 1848 gebouwd is samen met de onderkant van het voorhuis, staat nu een vaste collectie aan piano’s. Je vindt er onder andere een diverse tentoonstelling van Geelvinck piano’s uit de 18e en 19e eeuw. Centraal staat echter het bouwwerk en de piano’s van Julius Blüthner, een van de eerste en meest gerenommeerde pianobouwers. In het museum vind je zelfs een van de eerste gebouwde piano’s van Blüthner uit 1855.

Wisselende collectie piano’s

Ook zie je in Huis Midwoud een wisselende collectie piano’s. Het idee is namelijk dat het museum een pianoklank museum is, waarbij je de diverse geluiden van piano’s kunt ervaren. Door de tentoonstelling af te wisselen, kun je bij ieder bezoek een andere klankervaring opdoen. De instrumenten in de wisselende collectie zijn veelal oud en van internationale komaf. Zo staat er een vleugel uit Moskou, Parijs en zelfs uit New York.

Unieke piano’s vind je overigens ook in Huis Midwoud. Zo staat er een piano die aan het begin als tafelpiano klinkt, in het midden als moderne piano ervaren wordt en in de bas zelfs vleugelachtige klanken laat horen.

Concerten, filmavonden en evenementen in Huis Midwoud

De plek, het gebouw en de piano’s dienen als decor voor de evenementen die er worden georganiseerd. Zo vinden er verschillende concerten plaats in het huis, zoals filmconcerten, jazzconcerten en klassieke concerten. Ook worden er in het oude raadhuis en dorpsschool lezingen georganiseerd. Ga daarnaast naar een filmavond waar een stomme film gedraaid wordt, welke ondersteund wordt door live muziek. Samen met zestig mensen neem je plaats in de zaal of op het balkon waar je de piano op een unieke manier kunt meemaken.

Wil je alvast een kijkje nemen bij Huis Midwoud? Bekijk dan nu de korte film.

Promo | De collectie van Huis Midwoud

De collectie van Huis Midwoud