De collectie van het StoommachinemuseumIn Medemblik, tussen de polder en het IJsselmeer, vind je het Stoommachinemuseum. Waar eerst diverse molens ervoor zorgden dat bewoners hun voeten droog hielden, werd er plaats gemaakt voor stoomgemalen. In het Stoommachinemuseum kan je diverse stoommachines en het stoomgemaal, wat nu een Rijksmonument is, in het echt bewonderen.

 

De collectie van het Stoommachinemuseum

In het Stoommachinemuseum heb je de mogelijkheid om een diverse collectie stoommachines te bekijken, welke door vrijwilligers in bedrijf worden gehouden. Ook vertellen zij je meer over de ontwikkeling en werking van een stoommachine.

De stoommachines die je in het museum kan bekijken, hebben op diverse plekken in Nederland gestaan. Zo is er bijvoorbeeld een machine te zien die ooit in een naaifabriek stond. Er zijn ook verschillende modellen te zien die de werking van een stoommachine illustreren. Ook kan je zien voor welke doeleinden de stoommachine onder andere werd gebruikt. Zo is er een model van een stoomschommel en een mini stoommachine welke energie opwekte en waar men een radio op kon aansluiten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Stoomgemaal met grootste pomp in Europa

In 1869 wordt het stoomgemaal in Medemblik geplaatst om de molens te ondersteunen in het afvoeren van water. In 1907 wordt het stoomgemaal vergroot door een pomp die in slechts 1 minuut 415.000 liter water kan afvoeren. Dit was toendertijd zelfs de grootste pomp in Europa!

Toen het gemaal in 1977 werd gesloten, was het echter niet de laatste keer dat de pomp werkzaam was in het gemaal. In 1998 stond het water namelijk zo hoog dat het Waterschap moeite had met het afvoeren van al het water met de moderne technologie. Drie dagen en drie nachten werkte de pomp in het gemaal mee om Nederland droog te houden.

Bij een bezoek aan het Stoommachinemuseum krijg je de unieke kans om verschillende stoommachines in het echt te zien en de stokers een handje te helpen! Ook kan je in het lab zelf een stoommachine onder stoom brengen. Het museum is daarmee geschikt voor jong, en oud.

Promo | De collectie van het Stoommachinemuseum

De collectie van het Stoommachinemuseum

Museum informatie

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ
Medemblik

0227 – 544 732
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9
Kinderen (5-12 jaar)€6
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stoommachinemuseum Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum