Museum informatie

Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ
Medemblik

0227 – 544 732
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9
Kinderen (5-12 jaar)€6
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stoommachinemuseum Gratis
starTe zien op MuseumTV

Stoommachinemuseum


In Medemblik, tussen de polder en het IJsselmeer, vind je het Nederlands Stoommachinemuseum. Waar eerst diverse molens ervoor zorgden dat bewoners hun voeten droog hielden, werd er plaats gemaakt voor stoomgemalen. In het Stoommachinemuseum kan je diverse stoommachines en het stoomgemaal, wat nu een Rijksmonument is, in het echt bewonderen.
witregel

Drie dingen die je moet weten over het Stoommachinemuseum

witregel

De kracht van water en vuur

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer bij Medemblik. Het museum herbergt de grootste verzameling nog werkende stoommachines in Nederland en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen. Op stoomdagen wordt het vuur in de ketel opgestookt om de machines te laten draaien. Op superstoomdagen draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven.

De standplaats van het Stoommachinemuseum

Het gemaal is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Het trad in 1869 voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen bij het droogmalen van de polders. In 1907 werd de capaciteit van het gemaal uitgebreid met een grote centrifugaalpomp en waren de molens overbodig. Het gemaal heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Sinds 1985 biedt het monumentale gebouw onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. Diverse malen per jaar zijn er demonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. 

Jouw bezoek aan het museum

In het witte blok aan de linkerkant van deze pagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan het dit museum. Je vindt er onder andere de Stoommachinemuseum openingstijden en hoe duur een kaartje kost. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum