Museum informatie

Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik
Oosterdijk 4
1671 HJ
Medemblik

0227 – 544 732
info@stoommachinemuseum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.50
Kinderen (5-12 jaar)€5
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stoommachinemuseum Gratis
star_border Geen lid van MuseumTV

Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik


Als water en vuur samenkomen krijg je stoom. Deze kracht werd in een ver verleden veel gebruikt om een groot aantal machines aan te drijven. En bij het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik kun je zien hoe deze uitvinding van James Watt werkt. Het museum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines van Nederland. Op Stoomdagen worden alle machines opgestookt en kun je genieten van de warmte, de geur van olie en de puffende geluiden die de hardwerkende apparaten maken. En als je naar buiten loopt is er nog meer te beleven. In de buitencollectie staan onder andere een baggermolen en een stoomhijskraan.

Geschiedenis

In 1869 wordt de basis voor het huidige gebouw gelegd. Het gemaal wordt geplaatst met bijbehorend ketelhuis, schoorsteen, een stoommachine, twee schepraderen en twee vijzels. Dit gemaal heeft vervolgens door de jaren heen veel veranderingen meegemaakt en veel machines zijn gekomen en gegaan. Uiteindelijk werd in 1985 het gebouw heropend als het Nederlands Stoommachinemuseum. Alle apparaten komen van voor 1940 en zijn allemaal gerestaureerd. In het huidige museum staan twee centrifugaalpompen uit 1897, de centrifugaalpomp uit 1907, de stoommachine uit 1924, de stoomketels uit 1925 en een elektromotor uit 1939. Ook is er het 7 ¼ passagierstoomtreintje Romulus van de New Deep Steam Railway Company. Hierop kan een leuk ritje gemaakt worden.

Arrangementen

Het museum is zeer interactief en ook kidsproof. Van dichtbij kunnen kinderen bekijken hoe alle machines hun werk doen. De vrijwilligers van het museum geven extra uitleg aan de bezoekers waardoor iedereen de werking van de apparaten goed kan begrijpen. In het stoomlab kunnen kinderen de machines zelfs zelf besturen. Ze kunnen allerlei apparaten in beweging zetten door middel van het regelen van de temperatuur. Ook zijn er zoekopdrachten waardoor de kinderen op speelse wijze het hele museum kunnen leren kennen. Jong en oud kan ook de stoker helpen met het gooien van stukken hout op het vuur. Je krijgt zelfs achteraf een stookdiploma.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.