Museum informatie

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ
Medemblik

0227 – 544 732
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9
Kinderen (5-12 jaar)€6
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stoommachinemuseum Gratis
starTe zien op MuseumTV

Nederlands Stoommachinemuseum


De kracht van water en vuur

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer bij Medemblik. Het museum herbergt de grootste verzameling nog werkende stoommachines in Nederland en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen. Op stoomdagen wordt het vuur in de ketel opgestookt om de machines te laten draaien. Op superstoomdagen draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven.

 

Stoomgemaal Vier Noorder Koggen – het onderdak van Stoommachinemuseum Medemblik

Het gemaal is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Het trad in 1869 voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen bij het droogmalen van de polders. In 1907 werd de capaciteit van het gemaal uitgebreid met een grote centrifugaalpomp en waren de molens overbodig. Het gemaal heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Sinds 1985 biedt het monumentale gebouw onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. Diverse malen per jaar zijn er demonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal.  

 

Interactief museum, leuk voor jong en oud!

Kinderen kunnen met miniatuurstoommachines zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar om het museum spelenderwijs te verkennen. Kinderen kunnen op stoomdagen het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden en het ‘smeeddiploma’ door de smid te helpen als hij aanwezig is in de oude smederij van het gemaal.

 

Openingstijden en andere algemene informatie

Algemene informatie over het museum vind je op deze museumpagina. We hebben onder andere de openingstijden, contactgegevens en het adres voor je op een rijtje gezet. Zo ben je volledig voorbereid op jouw bezoek aan Stoommachinemuseum Medemblik!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.