Museum informatie

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ
Medemblik

0227 – 544 732
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9
Kinderen (5-12 jaar)€6
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stoommachinemuseum Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nederlands Stoommachinemuseum


De kracht van water en vuur!

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer bij Medemblik. Het museum herbergt de grootste verzameling nog werkende stoommachines in Nederland en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen. Op stoomdagen wordt het vuur in de ketel opgestookt om de machines te laten draaien. Op superstoomdagen draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven.

Industriële Revolutie

Zonder de uitvinding van de stoommachine door Thomas Newcomen begin 18e eeuw, later sterk verbeterd door de uitvinder van de condensor James Watt, was de Industriële Revolutie niet mogelijk geweest. De eerste stoommachines werden gebruikt om het water uit de mijnen te pompen. Na James Watts uitvinding kwam de industrialisatie in een stroomversnelling en zijn stoommachines op vele terreinen toegepast. In het museum kun je de robuuste machines in werking zien en wordt de geschiedenis van het gemaal en de ontwikkeling van de stoommachine levendig in beeld gebracht. Machinisten en stokers leggen je graag uit hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. 

Stoomgemaal Vier Noorder Koggen

Het gemaal is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Het trad in 1869 voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen bij het droogmalen van de polders. In 1907 werd de capaciteit van het gemaal uitgebreid met een grote centrifugaalpomp en waren de molens overbodig. Het gemaal heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Sinds 1985 biedt het monumentale gebouw onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. Diverse malen per jaar zijn er demonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal.  

Beleef de doorbraak van stoom in Nederland

In de expositie ‘Nederland op Stoom!’ laten tientallen bewegende en unieke stoommodellen in een audiovisuele show zien hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Wie alvast virtueel een kijkje wil nemen kan op de website met NSM Virtueel een rondgang door het museum en de baggermolen maken.

Interactief museum, leuk voor jong en oud!

Kinderen kunnen met miniatuurstoommachines zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar om het museum spelenderwijs te verkennen. Kinderen kunnen op stoomdagen het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden en het ‘smeeddiploma’ door de smid te helpen als hij aanwezig is in de oude smederij van het gemaal.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.