De collectie van het Limburgs Schutterij Museum

In het Limburgs Schutterij Museum wordt de Limburgse volkscultuur getoond door middel van geweren, vaandels en uniformen.

Schutterijen: verleden en heden

De schutterij bestond vroeger uit de verdedigers van een dorp. In de Limburgse dorpen is dit nog steeds terug te zien in de volkscultuur, aangezien de schutterijen hier zijn blijven bestaan. Bijna ieder dorp heeft vandaag de dag nog een schutterij. Dit zijn gewapende mensen met een drumband en een koningspaar.

De verschillende rollen te zien in het Limburgs Schutterij Museum

Het Limburgs Schutterij Museum is gevestigd in een aan eredienst onttrokken kerk. Bij binnenkomst zie je direct de afdeling met uniformen naar voorbeeld van een oud model wat gedragen werd door het Nederlandse leger. Ook de uniformen die vandaag de dag gedragen worden door de mensen binnen een schutterij zijn hier te bewonderen. Hiervan is de Bieleman, het Limburgse woord voor de man met de bijl, een voorbeeld. De functie van de Bieleman is om voorop in de stoet te lopen en de weg vrij te maken.

De vlaggen

In de kerk kan je van een bovenaanzicht de verschillende vlaggen van de Limburgse schutterijen bekijken. In de Ridderzaal hingen in de 17e eeuw ook vlaggen van de provincies die daar vertegenwoordigd werden. Vandaar dat op deze wijze de vlaggen worden getoond van de Limburgse schutterijen.

Het koningspaar

Het koningspaar van een schutterij wordt bepaald aan de hand van het koningsvogelschieten. De schutterij gaat tijdens dit evenement als stoet door het dorp naar de plek waar de schietwedstrijd plaatsvindt. Daar staat een houten vogel op een paal, welke door de leden van de schutterij wordt beschoten. Degene die het laatste stukje van deze vogel van de paal schiet, wordt benoemd tot schutterskoning van het jaar. Hiermee verdient diegene het voorrecht om de zilveren koningsvogel te mogen dragen als een soort trofee. Deze trofee of schat wordt verrijkt met losse schilden van respectievelijke koningen. In het museum zie je zulke schilden, zelfs al uit de 18e eeuw!

In het Limburgs Schutterij Museum krijg je dus de unieke kans om het Limburgs erfgoed en het schutterswezen, van uniform tot wapen, levend te bekijken.

Promo | De collectie van het Limburgs Schutterij Museum

De collectie van het Limburgs Schutterij Museum