De collectie van het Keatsmuseum

Het Keatsmuseum bevindt zich in Franeker en is het oudste sportmuseum van Nederland. In het museum kun je verschillende objecten en attributen bewonderen die met het spel kaatsen te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe een kaatsbal gemaakt wordt, welke prijzen er gewonnen kunnen worden en is het zelfs mogelijk om zelf een balletje te slaan op de spelcomputer.

Het ontstaan van keatsen

Oorspronkelijk ontstond kaatsen in Picardië, in Frankrijk. Daar speelden ze zonder of met racket op overdekte banen. Al snel trok het spel richting Friesland, waar een universiteitsbestuur zelfs een kaatsmeester aannam om leerlingen te leren kaatsen. Zo werd het kaatsen een echte elite sport. In de 16e eeuw werd het meer een volkssport en werd ook het Friese kaatsspel opgericht. Rond 1853 werd er een permanente commissie opgericht om het kaatsen te reglementeren in Franeker. Ook werd er de Nederlandse Keatsbond opgericht waar toendertijd vijfentwintig verenigingen bij aangesloten waren. Nu zijn het er honderd en worden er ruim vierhonderd wedstrijden per jaar georganiseerd. Kaatsen is dus zeker een levende sport.

Bewonder de kaatsprijzen en leer het spel

In het Keatsmuseum zijn er verschillende attributen en kaatsprijzen te zien. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een telegraaf, wat het scorebord van het kaatsen is. De oudste prijs die je in het museum kunt vinden is de kaatsklauw. Deze werd aan de gevel gehangen van een cafe, zodat men kon zien dat er op die dag in het dorp een wedstrijd zou worden gespeeld. Bij het spel kon je veel verschillende prijzen winnen, zoals aardewerken bordjes, zilveren kaatsballen, broodroosters en vishengels. Tegenwoordig win je voornamelijk prijsgeld. Maar, de allerbelangrijkste prijs die je als kaatser kan winnen, is de krans. Thuis hang je deze aan de muur en zo wist iedereen dat jij had gewonnen.

Ook kun je in het Keatsmuseum het kaatsspel leren. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je graag de spelregels uitleggen. Daarnaast biedt het Keatsmuseum je ook een clinic aan. Zo kun je alle kennis die je hebt vergaard in het museum ook in de praktijk brengen.

In de korte film krijg je alvast een inkijkje in het Keatsmuseum en kun je alvast een aantal unieke prijzen bewonderen!

Promo | De collectie van het Keatsmuseum

De collectie van het Keatsmuseum