Museum informatie

Keatsmuseum
Voorstraat 76
8801 LE
Franeker

0517- 859291
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.50
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Kinderen 6 t/m 18 jaar€3
Groepen vanaf 10 personen€3.50
Gezinskaart€12.50
Combikaart v.a.€4
Museumjaarkaart€1
starTe zien op MuseumTV

Keatsmuseum


Het Keatsmuseum bevindt zich in Franeker en is het oudste sportmuseum van Nederland. In het museum kun je verschillende objecten en attributen bewonderen die met het spel kaatsen te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe een kaatsbal gemaakt wordt, welke prijzen er gewonnen kunnen worden en is het zelfs mogelijk om zelf een balletje te slaan op de spelcomputer.
witregel

Drie dingen die je moet weten over het Keatsmuseum

witregel

Chasser, keatsen, kaatsen?

Oorspronkelijk ontstond kaatsen in Picardië, in Frankrijk. Daar speelden ze zonder of met racket op overdekte banen. Al snel trok het spel richting Friesland, waar een universiteitsbestuur zelfs een kaatsmeester aannam om leerlingen te leren kaatsen. Zo werd het kaatsen een echte elite sport. In de 16e eeuw werd het meer een volkssport en werd ook het Friese kaatsspel opgericht. Rond 1853 werd er een permanente commissie opgericht om het kaatsen te reglementeren in Franeker. Ook werd er de Nederlandse Keatsbond opgericht waar toentertijd vijfentwintig verenigingen bij aangesloten waren. Nu zijn het er honderd en worden er ruim vierhonderd wedstrijden per jaar georganiseerd. Kaatsen is dus zeker een levende sport, niet in de laatste plaats dankzij het Keatsmuseum Franeker. 

Zelf een balletje slaan of prijzen bewonderen

In het Keatsmuseum zijn er verschillende attributen en kaatsprijzen te zien. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een telegraaf, wat het scorebord van het kaatsen is. De oudste prijs die je in het museum kunt vinden is de kaatsklauw. Deze werd aan de gevel gehangen van een cafe, zodat men kon zien dat er op die dag in het dorp een wedstrijd zou worden gespeeld. Bij het spel kon je veel verschillende prijzen winnen, zoals aardewerken bordjes, zilveren kaatsballen, broodroosters en vishengels. Tegenwoordig win je voornamelijk prijsgeld. Maar, de allerbelangrijkste prijs die je als kaatser kan winnen, is de krans. Thuis hang je deze aan de muur en zo wist iedereen dat jij had gewonnen. Ook kun je in het Keatsmuseum het kaatsspel leren. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je graag de spelregels uitleggen. Daarnaast biedt het museum je ook een clinic aan. Zo kun je alle kennis die je hebt vergaard in het museum ook in de praktijk brengen.

Jouw bezoek aan het Keatsmuseum

Het Kaatsmuseum, of Keatsmuseum, is op verschillende dagen te bezoeken. Op deze pagina vind je algemene informatie over het museum. Zo zie je waar het Keatsmuseum zich bevindt, wat de openingstijden zijn en wat de toegangsprijzen zijn. Wil je de website van het Kaatsmuseum zelf bezoeken? Die vind je hier.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum