De collectie van het Industrieel Smalspoormuseum

Bij het Industrieel Smalspoor Museum in Erica leer je van alles over de vervening van het gebied rondom het museum en de plek die het smalspoor heeft in deze verandering. Ook leer je in het museum meer over het smalspoor vanaf de industrialisatie rond 1900 in Nederland. Hoogtepunt is een ritje op het smalspoor waar je geniet van en leert over het prachtige gebied. Deze ritjes worden gemaakt op een grotendeels origineel traject waar vroeger het turf over getransporteerd werd.

Turfstrooiselfabriek

Tijdens een rondrit op het smalspoor kom je ook langs de turfstrooiselfabriek, oftewel de Fijnfabriek. Een bijzonder gebouw, omdat het de enige en in originele staat behouden turfstrooiselfabriek van Nederland is.

De turf werd vanaf 1910 per trein naar de Fijnfabriek gebracht en verder verwerkt tot turfstrooisel. In de fabriek zie je hoe de verwerking van het turf in zijn gang ging. Dit ontdek je aan de hand van allerlei indrukwekkende en originele productiemachines.

Remise

Een ander hoogtepunt van de rondrit is de viersporige smalspoorremise: een rijksmonument in het voormalige hoogveengebied. De remise was de opslagplaats voor de locomotieven. Het is het enige viersporige smalspoorremise in Nederland uit begin 1900.

De remise dient nu als werkplaats en loods van het Industrieel Smalspoor Museum. Ruik de geur van oude olie en bewonder allerlei locomotieven van dichtbij!

Locomotieven

Naast de locomotieven in de remise, kun je ook in het museum allerlei diesellocomotieven bewonderen. Zie locomotieven die voor verschillende bedrijven hebben gereden en ontdek wat zij vervoerden.

De tentoongestelde locomotieven zijn relatief kleine, lichte locomotieven. In het veengebied werd namelijk gereden met lichte locomotieven, zodat het spoor niet zo diep wegzakte in het veen. Daarbij werd enkel met diesellocomotieven gereden, omdat stoomlocomotieven voor brand in het veen konden zorgen.

Haal je machinistendiploma!

Maak in de Kindertrein een ritje en leer van een ervaren machinist hoe je moet rijden, hoe de versnellingen werken en hoe de sporen wisselen. Doe je best en je haal je machinistendiploma!

Industrieel Smalspoor Museum
Griendtsveenstraat 140
7887 TK
Erica

Dag Van Tot
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 10:00 16:30
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 10:00 16:30
Zondag 11:00 16:30

Categorie Prijs
Vanaf 12 jaar €7.50
3 t/m 12 jaar €5.50
In de maanden juli en augustus is het museum ook op woensdagen geopend.