De collectie van het Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis Roermond is een bijzonder museum in een uniek gebouw. Het gebouw was namelijk jarenlang de woning van architect Pierre Cuypers. Naast een woning bevatte het gebouw ook ateliers, waar Cuypers samen met zijn arbeiders aan kunstwerken en projecten werkten.

Pierre Cuypers en zijn werken

In het museum staat Pierre Cuypers als ambitieuze ondernemer, familieman en reislustige architect centraal. Het Cuypershuis Roermond neemt je mee met de reizen die Cuypers maakte door binnen- en buitenland om opdrachten binnen te halen.

Het Cuypershuis Roermond bevat zowel interieurs als exterieurs gemaakt door Pierre Cuypers en het geeft je hiermee een unieke en complete inkijk in zijn oeuvre. Het gebouw van het museum weergeeft ook de neogotische stijl waarin Cuypers werkte. Deze stijl was in 1853, toen het Cuypershuis gebouwd werd, erg modern. Pierre Cuypers haalt zijn inspiratie voor deze stijl onder andere uit tijdgenoten, de natuur, het verleden en de Middeleeuwen. Cuypers is slechts vijfentwintig jaar oud als hij dit huis ontwerpt en meehelpt aan de bouw. Het Cuypershuis is enorm belangrijk voor hem, omdat hij het ziet als zijn persoonlijke visitekaartje. Het gebouw toont namelijk duidelijk hoe Cuypers als architect werkt en hoe hij als architect is. Vooral de buitenkant van het Cuypershuis is heel herkenbaar door de erkers en tableaus die zijn aangebracht.

Ateliers in het Cuypershuis

Het Cuypershuis Roermond groeide aan de hand van de behoeftes van het bedrijf. Zo werd er een houtloods op het terrein geplaatst zodat Cuypers en zijn arbeiders verder konden werken aan houtbewerking. Doordat Cuypers een breed oeuvre heeft, valt het ook op dat er verschillende ateliers aanwezig zijn in het gebouw. In het Cuypershuis Roermond kan je onder andere servies, textiel en meubels bekijken.

DE PR van Pierre Cuypers

Voor Pierre Cuypers is zijn werkethos erg belangrijk. Zo is hij altijd onderweg, in gesprek of aan het werk. Hij reist ook door Europa en naar Rusland om een netwerk op te bouwen. Door zijn visitekaartjes uit te delen, publiciteit te verkrijgen via tijdschriften, ansichtkaarten te versturen en boekjes uit te brengen, haalt Cuypers steeds nieuwe opdrachten binnen. Pierre Cuypers doet dit ook om ervoor te zorgen dat zijn merknaam verspreid wordt en niemand hem zomaar vergeet.

In het museum stap je in de wereld van een man met een tomeloze werklust en ambitie. Ontdek door een bezoek aan Cuypershuis Roermond, welke bestaat uit een vaste presentatie en wisselexposities, hoe Pierre Cuypers grote opdrachten binnenhaalt!

Promo | De collectie van het Cuypershuis

De collectie van het Cuypershuis Roermond