Museum informatie

Het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG
Roermond

(0475) 359102
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen t/m 6 jaar Gratis
Jongeren van 7 t/m 18 jaar€4.00
65+€4.00
Groepen vanaf 15 personen€4.00
CJP€2.00
Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart Gratis
Vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Het Cuypershuis


Een unieke locatie

Het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar. Wat hebben al deze drie locaties met elkaar gemeen? Misschien weet je het al; alle drie de gebouwen zijn door dezelfde architect ontworpen. In het Cuypershuis ontdek je meer over deze architect Pierre Cuypers. Leer meer over zijn werken en zijn leven.

Het museum zelf bevindt zich in een unieke locatie. De architect Cuypers heeft het Cuypershuis namelijk zelf ontworpen in 1853. Het is een van zijn vroegste en een van zijn belangrijkste werken. Hij ontwierp het als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als een eigen werkplaats. In zijn ateliers maakt hij duizenden kunstvoorwerpen. Objecten die zowel nationaal als internationaal zijn verspreid. Wanneer je door het huis wandelt, zie je de bouwstijl van Cuypers die hij later in vele gebouwen en kerken toepaste.

In 1907 verbouwde zijn zoon, Jos Cuypers die inmiddels ook het beroep van architect beoefende, het woonhuis. Tijdens de verbouwing werd er een erezaal voor zijn vader toegevoegd. Deze Cuyperszaal krijgt een publieke functie, want het is een toonzaal voor de kunstobjecten van zijn ouders. Vanaf 1932 maakt de Cuyperszaal deel uit van het gemeentelijk museum.

Het museumgebouw is hiermee dan ook simpelweg het belangrijkste onderdeel van de collectie van het Cuypershuis.

Pierre Cuypers

Petrus Josephus Hubertus Cuypers is zijn volledige naam. De architect werd op 16 mei in 1827 geboren in het Limburgse plaatsje Roermond. Hij was het negende en jongste kind van Joannes Hubertus Cuypers en Maria Joanna Bex.

Cuypers vertrekt op 17-jarige leeftijd naar de Vlaamse stad Antwerpen om aan de Kunstacademie architectuur te studeren. In 1849 slaagt hij als een uitstekende leerling en behaalt zelfs de Prix d’Excellence. Na zijn studie keert hij terug naar zijn geliefde stad: Roermond. Hier krijgt hij zijn eerste grote opdracht: de restauratie van de Munsterkerk. Later wordt hij benoemd als stadsarchitect van Roermond.

Van stoelendans tot awards

Het Cuypershuis bevat verschillende objecten die afkomstig zijn uit voormalige ateliers. Van een zeldzame puncteermachine tot ontwerptekeningen en verschillende gereedschappen. Ook zijn er meubelstukken die in de woningen van Cuypers en Stolzenberg aanwezig waren. Het leven en de werken van Pierre Cuypers, en de kunstenaars waarmee hij heeft samengewerkt, wordt door middel van foto’s en ander documentatiemateriaal belicht.

Daarnaast valt er nog een hoop meer te beleven in het Cuypershuis. Zo is een deel van het museum gewijd aan eigentijdse ontwerpkunst. Hier wordt bijvoorbeeld met 3D-printers gewerkt. Of aanschouw de werken van de winnaar van het Limburg Design Award. Of neem een kijkje in de expositie ‘Stoelendans’. Waarin je een kijkje neemt in de zeer persoonlijke en smaak gebonden keuzeproces dat ons mensen vaak een leven lang aan een meubelstuk kan binden.

Sta jij nu al klaar om naar het Cuypershuis toe te gaan? Bezoek dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.