REDACTIE – Immersieve kunsttentoonstellingen in Nederland zijn razend populair. Fabrique des Lumières Amsterdam heeft sinds de opening in 2022 al honderdduizenden bezoekers getrokken. Ook de Van Gogh meets Rembrandt expositie, waarbij werken van de schilders geprojecteerd werden in de Noorderkerk in Amsterdam, is razend populair. Ben jij ook helemaal weg van immersieve kunst? Breng dan eens een bezoekje aan de volgende vier Nederlandse musea. 

Immersieve kunst

Maar eerst, wat is immersieve kunst eigenlijk? Bezoekers worden bij immersieve kunst als het ware opgeslokt door een kunstwerk. In Fabrique des Lumières bijvoorbeeld door middel van grote bewegende projecties van beroemde kunstwerken. Bij deze toegankelijke kunstvorm worden de zintuigen geprikkeld en staat de ervaring centraal. Een ware kunstbeleving. 

Nxt Museum | Amsterdam 📌

Dit museum, dat zich door zijn kleurrijke installaties goed leent voor social media content, is razend populair onder jongeren. Nxt Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Je stapt van de ene digitale kunstinstallatie in de andere. In tegenstelling tot Fabrique des Lumières heeft Nxt Museum een meer artistieke invulling. Nxt Museum toont op zichzelf staande kunstwerken in plaats van projecties van beroemde kunstwerken. Ze tonen maar een aantal werken per keer en zetten met deze hedendaagse kunstinstallaties volledig in op een virtuele kunstbeleving. 
Moco Museum | Amsterdam📌

Moco Museum Amsterdam, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst, kan natuurlijk niet achterblijven met deze nieuwe kunstvorm. In het museum is een expositie te zien genaamd, Digital Immersive Art in samenwerking met Studio Irma. Deze tentoonstelling wil verbanden laten zien om op deze manier een beeld voor de toekomst te schetsen. “Connectivisme benadrukt dat internet technologieën zoals webbrowsers, zoekmachines en sociale media bijdragen aan nieuwe manieren van begrijpen en leren in ons digitale tijdperk” aldus Studio Irma.
Kunstmuseum M | Almere 📌

Er zijn veel meer manieren dan grote multimediale installaties om je als bezoeker onder te dompelen in belevingskunst. Een installatie zonder projecties, lichten en muziek is bijvoorbeeld 100 colors no.45 “8760 hours in Kunstmuseum M. Het werk van de Franse Emmanuelle Moureaux bestaat uit 8760 klokken van papier in 100 kleuren, elke klok staat voor één uur. Alle klokken samen staan voor alle uren in één jaar. Op het eerste oog lijkt het kunstwerk stil te staan maar als je de tijd neemt en even stilstaat in de ruimte, lijken de wijzers van de klokken te bewegen. 

Tekst gaat verder onder de foto

Beeld: Erwin Budding

Museum Voorlinden | Wassenaar 📌

Immersieve kunst laat je onderdompelen in een kunstwerk, de kunstenaar Leandro Erlich nam dit erg letterlijk. In Museum Voorlinden is Swimming Pool te zien, een kunstwerk dat hij speciaal voor het museum ontwierp. Het Instagramwaardige kunstwerk wordt door elke bezoeker op de foto gezet. De kunstenaar heeft een zwembad nagebootst inclusief trappetje waardoor het lijkt alsof je als bezoeker het zwembad in en uit kan. Het is natuurlijk allemaal een illusie. “De kunstenaar wil zo een belevenis creëren die jou laat nadenken over de werkelijkheid om je heen”, aldus Museum Voorlinden. 

Tekst gaat verder onder de foto

Beeld: Antoine van Kaam

Kunstbeleving in musea 

Immersieve kunst is een populaire kunstvorm onder jongeren, dat blijkt uit bezoekersaantallen van musea als Moco Museum en Nxt Museum en de populariteit van Fabrique des Lumières. Maar immersieve kunst hoeft niet altijd te bestaan uit grote digitale kunstinstallaties. Het kan ook uit duizenden papieren klokken of een nagebootst zwembad. Als je je graag onder laat dompelen door een kunstwerk, is het ook zeker een tip om dit soort kunstwerken eens te bekijken en vooral te ervaren!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum