Museum informatie

Van Gogh Huis Drenthe
Van Goghstraat 1
7844 NP
Veenoord

0591 555 600
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.5
Groepen vanaf 10 personen (per persoon)€5.00
Kinderen tot 12 jaar€4.00
Groepen vanaf 10 kinderen (per persoon)€3.5
Gezin met kinderen€15.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Van Gogh Huis Drenthe


Het Van Gogh Huis bestaat uit een kamer waar Vincent van Gogh in de herfst van 1883 voor twee maanden logeerde. Sinds 2003 is het pand geopend met de functie van een museum nadat het vanaf 2000 gerestaureerd is.

Veenoord

In 1883 verbleef Vincent van Gogh voor twee maanden in het gebouw wat nu het Van Gogh Huis genoemd wordt. Vanaf 1872 was deze plek een logement en tapperij. Op een gegeven moment was het in dit logement een drukte van jewelste, omdat Veenoord het centrum was van turf. Er kwamen in eerste instantie vooral zakenlieden op af, maar geleidelijk werd de plaats ook bekend bij de rest van Nederland. En zo ook bij Van Gogh. 

Van Gogh in Drenthe

Van Gogh logeerde hier om Drenthe te bezoeken. Hij bezocht Drenthe om de hier nog ongerepte natuur te ontdekken en hoopte met dit werk wat bij te verdienen. Hier wilde hij de ‘gewone’ mens vastleggen. De tekeningen, schilderijen en brieven die hij maakte, laten een deel van de Drentse geschiedenis zien. Ook is dit de plek waar Van Gogh besloot om kunstenaar te worden. Van Gogh raakte geïnspireerd door het ruwe landschap van de Drentse heide, het herfstachtige weer en de eenzaamheid. ‘Drenthe is zoo mooi, zoo zeer pakt het me algeheel in.’

Wat is er te zien?

In het Van Gogh Huis is te zien hoe de tijd van Van Gogh in Drenthe eruitzag. Aan de hand van brieven met tekeningen die Vincent naar zijn broer Theo stuurde, is een reconstructie van de kamer gemaakt. Het lijkt alsof Van Gogh zo de kamer weer binnen kan stappen na een lange dag schilderen in de natuur!

Wat is er te doen?

Ook de plekken die Van Gogh bezocht, zijn zelf te bezoeken. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes te volgen. Ook zijn er in Veenoord/Nieuw-Amsterdam vijf schilderlijsten geplaatst die laten zien waar hij welke werken gemaakt heeft. Echt in de voetsporen treden van Vincent van Gogh? Doe dan mee met de workshop waarbij je een eigen werk maakt!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum