De collectie van het Van Gogh Huis DrentheSinds 2003 is het pand geopend met de functie van een museum nadat het vanaf 2000 gerestaureerd werd. Het gebouw ziet er van de buitenkant uit zoals in het begin van de 20e eeuw. 

De kamer van Van Gogh

In het Van Gogh Huis is te zien hoe de tijd van Van Gogh in Drenthe eruitzag. Het bed waar één van de bekendste schilders ter wereld in verbleef, staat zelfs nog op dezelfde plek. De kamer was met het balkon en kachel erg luxe voor die tijd, blijkt uit de brieven die Van Gogh stuurde naar zijn broer Theo.

Het merendeel van de kamer is gerestaureerd naar het origineel. Zo is de vloer origineel en is een deel van het originele behang van de wanden te zien. Het bed is niet het originele bed, maar wel precies eenzelfde soort bed met een stromatras. Het lijkt alsof Van Gogh zo de kamer weer binnen kan stappen na een lange dag schilderen in de natuur!

Verbrande eigendommen

Na twee maanden in Drenthe was Van Gogh’s geld op en besluit hij terug te gaan. Tegen de eigenaar zei hij in het voorjaar terug te komen met Theo en dan de huur te betalen. Dit is echter niet gebeurd. De spullen die hij achterliet zijn door de schoonmaker uiteindelijk in de kachel verbrand. Om welke spullen het gaat en hoe de kamer er precies uitgezien heeft, is niet bekend. Maar aan de hand van de 23 brieven (met tekeningen) tussen Vincent en Theo, is een reconstructie gemaakt.

Werken

Zijn werken die hij hier maakte zijn duidelijk een stuk donkerder dan de werken die hij erna maakte in Zuid-Frankrijk. Enkele van de schetsen, tekeningen en schilderijen die hij maakte, zijn in het museum terug te zien. Hier zie je ook duidelijk de eenvoud van de mensen, de ongerepte natuur en de donkere kleuren die hij gebruikte en die zo kenmerkend zijn voor de omgeving van Veenoord/Nieuw-Amsterdam.

Door de ogen van Van Gogh

In een film die je terug brengt naar 1883, het jaar waarin Van Gogh naar dit huis in Veenoord kwam, zie je het Drenthe van toen door de ogen van de kunstenaar. Beleef de rust en ruimte waar hij zo van hield in deze omgeving!

Meer weten over het Van Gogh Huis in Veenoord? Bezoek dan de website van het museum.

 

Promo

Mini-docu

Museum informatie

Van Gogh Huis Drenthe

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.25
Museumkaart€7.75
Jongeren (4 t/m 17 jaar)€3.50
Tickets

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum