Museum informatie

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411CA
Heerlen

+31 (0) 45 560 51 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.95
Kinderen en Jongeren tot 18 jaar Gratis
CJP-pas€9.25
Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Thermenmuseum


Op 18 juni 1940 was een boer uit Heerlen een stuk braakliggend grasland aan het omploegen toen zijn werktuig zomaar bleef haken. Echter was dit geen stuk hout of begraven stuk steen, het was onderdeel van een zuil! Later werden er nog enkele zuilfragmenten gevonden waarna amateurarcheoloog H.J. Becker begon te onderzoeken. Uiteindelijk bleek het te gaan om het grootste, oudste en best bewaarde antieke gebouw van Nederland: een thermencomplex. Dit gigantische Romeinse badhuis werd uiteindelijk opgenomen, en vormt de kern van het gigantische en prachtige Thermenmuseum in Limburg! Aan de hand van het badhuis en vele andere archeologische vondsten en objecten wordt het verhaal vertelt van de Romeinen in de regio Zuid-Limburg.

Badhuis en collectie

Het badhuis zelf heeft anderhalf jaar in de stijgers gestaan voor een restauratie, maar is sinds 2018 weer te bewonderen. Dit gigantische complex onderstreept de omvang en welvaart van de Romeinse nederzettingen in Zuid-Limburg en geeft een prachtig inkijkje in de cultuur en het dagelijks leven van de bewoners van deze regio. Naast dat het badhuis een plaats was om jezelf te wassen, bood het ook nog vele andere opties om je dag te besteden zoals een wellnesscentrum, sportschool, gezondheidscentrum en diende het als sociale ontmoetingsplaats. Naast de baden zelf is er ook nog de expositie Romeins Zuid-Limburg waar vijf thema’s belangrijke aspecten van het Romeinse leven in de regio weten uit te lichten door middel van reconstructietekeningen, foto’s en archeologische voorwerpen.

Arrangementen

In het Thermenmuseum is er veel aandacht besteedt aan de interactie tussen het publiek en de tentoonstellingen. Naast dat er natuurlijk een rondleiding te volgen is, zijn er enorm veel moderne snufjes die het museumbezoek nog specialer maken. Hierbij kun je denken aan een audiotour gegeven door een beautyvlogger, een 3D-lichtvoorstelling die weergeeft hoe het badhuis 2000 jaar geleden gebruikt werd, een filmzaal en ook meerdere spelletjes zodat kinderen op spelende wijze meer kunnen leren. Ook zijn er in het museum vaak wisselende exposities die elk een uniek aspect van de Romeinen in Nederland belichten.

MuseumTV heeft de collectie van het museum vastgelegd in een mini-docu die je hier kan bekijken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.