Museum informatie

Stedelijk Museum Kampen
Oudestraat 133
8261 CK
Kampen

31 (0)38 33 173 61
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.5
Kinderen vanaf 12 jaar€5.5
CJP€5.5
Studentenkaarthouders€5.5
Senioren 60+€5.5
Kinderen tot 12 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Kampen


Sinds 2009 is het Stedelijk Museum Kampen gevestigd in dit monument uit 1350. Hier werd vanaf de middeleeuwen tot aan de Franse tijd recht gesproken door schepenen en raden. Ook werden hier misdadigers aan het volk getoond en besluiten bekend gemaakt door het stadsbestuur. Deze en meer stadsverhalen worden verteld in de vaste opstelling , aangevuld met wisselexposities over hedendaagse kunst.

Het gebouw

Het gebouw heeft renaissancistische en nederrijns- gotische elementen. Deze stijl stamt uit 1544, het jaar waarin het exterieur na een hevige brand bijna volledig werd hernieuwd. De kelder was wel intact gebleven en vandaag de dag nog steeds te zien. De omhoog strevende lijnen, gemengd met de horizontale lijnen zijn versierd met natuursteen. De aangetaste middeleeuwse beelden werden in de jaren ’30 van de 20e eeuw vervangen door beeldhouwwerken van de Amsterdamse J. Polet jr.. Deze beelden stellen Karel de Grote, Alexander de Grote en de deugden: Matigheid, Trouw, Justitia en Charitas voor. Een ingrijpende verbouwing  in 1830-1831 zorgde dat het exterieur een eenheid werd.

De collectie

De vaste collectie van het Stedelijk Museum Kampen heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje. De collectie vertelt hoe Kampen rijk is geworden door het water van de IJssel en de Zuiderzee, maar ook hoe water zorgde voor bedreiging. Zowel de opgang en de neergang van de Hanzestad als de stijging van de zeespiegel in deze tijd worden behandeld.

Tot aan de reformatie was Kampen een rooms katholieke stad. Na de reformatie werd Kampen protestant en er vestigden zich twee theologische universiteiten. In de themazalen wordt hier op ingegaan aan de hand van veel bewaard gebleven objecten.

De Schepenzaal uit 1545 is het pronkstuk van het museum, omdat deze door de eeuwen heen authentiek bewaard gebleven is. Hier is te zien hoe de rechtspraak er in de Middeleeuwen aan toe ging.

Ten slotte treft u in het Stedelijk Museum Kampen alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje van top tot teen geschilderd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum