Pareltje: Stedelijk Museum KampenHet Stedelijk Museum Kampen is een stadsmuseum gevestigd in het voormalige Raadhuis van Kampen.

Sinds 2009 is het Stedelijk Museum Kampen gevestigd in het hart van Kampen. Met het museum in de stad, de stad in het museum als uitgangspunt vertelt de vaste opstelling vele verhalen over het heden, verleden én toekomst van de stad. Deze verhalen worden aangevuld met wisselexposities van hedendaagse kunst en historische thema’s.

Daarnaast maken ook de Koornmarktspoort en de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen (voormalige Synagoge) deel uit van het museum. Naast de bijzondere gebouwen zijn hier wisselexposities met hedendaagse kunst te zien.

Het gebouw

Het voormalige raadhuis stamt uit 1350 en biedt onderdak aan het pronkstuk van het museum: een bijzondere ‘Schepenzaal’ uit 1545. De schepenzaal is één van de best bewaarde raadszalen uit deze periode. Hier werd vanaf de middeleeuwen tot aan de Franse tijd recht gesproken door schepenen en raden.

Aan de gevel van het museum hangen zes beelden. De twee beelden aan de linkerkant stellen Karel de Grote en Alexander de Grote voor. Deze hangen er niet toevallig, maar zijn onderdeel van ‘De Negen Besten’: negen helden die in de middeleeuwen als voorbeeld voor de mensheid dienden. De vier beelden die daar rechts van hangen stellen de deugden ‘Matigheid’, ‘Trouw’, ‘Justitia’ en ‘Charistas’ voor. Ze functioneerden als spiegel voor het volk. Ze herinnerden de mensen in de middeleeuwen, en nu misschien ook nog wel, hoe je moest leven. De beelden hadden niet alleen een functie voor de inwoners van de stad. Ook verleenden ze macht, gezag en prestige aan het stadsbestuur. Het waren symbolen van macht en gezag en van eerlijke rechtspraak en wijs bestuur.

Hoewel er meer deugden zijn dan de vier die aan het raadhuis van Kampen hangen, is het wel begrijpelijk dat Justitia er hangt. Het gebouw moest symbool staan voor een plaats waar eerlijke rechtspraak plaatsvond, om de vonnissen die hier vanaf de middeleeuwen tot aan de Franse tijd werden uitgesproken te kunnen rechtvaardigen.

De huidige beelden zijn vrije interpretaties die in de jaren ’30 van de 20ste eeuw vervaardigd zijn. De originele beelden zijn te zien in de vaste presentatie van de Koornmarktspoort.

De collectie

De vaste collectie van het Stedelijk Museum Kampen heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje. De collectie vertelt hoe Kampen rijk is geworden door het water van de IJssel en de Zuiderzee, maar ook hoe water zorgde voor bedreiging. Zowel de hoogte- en dieptepunten van de Hanzestad worden behandeld.

Tot aan de reformatie was Kampen een rooms-katholieke stad. Na de reformatie werd Kampen protestant en later er vestigden zich twee theologische universiteiten waarvan er één inmiddels verdwenen is. In de themazalen wordt hier op ingegaan aan de hand van een groot aantal bewaard gebleven objecten.

Al vroeg in de middeleeuwen krijgt Kampen stadsrechten. Er werd bestuurd en er mocht recht gesproken worden, dat gebeurde in de Schepenzaal. In de themazaal over bestuur en recht is te zien hoe dat vroeger in zijn werk ging.

Ten slotte tref je in het Stedelijk Museum Kampen alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje van top tot teen geschilderd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Promo

Artbite

Mini-docu

Museum informatie

Stedelijk Museum Kampen
Oudestraat 133
8261 CK
Kampen

31 (0)38 33 173 61
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.5
Kinderen vanaf 12 jaar€5.5
CJP€5.5
Studentenkaarthouders€5.5
Senioren 60+€5.5
Kinderen tot 12 jaar Gratis

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.