Museum informatie

Rijssens Museum
Kasteellaan 1
7461 PV
Rijssen

0548-514261
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (beide musea)€6.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€3.50
CJP-pas€4.50
Groepen, mininmaal 10 personen - volwassenen€4
Groepen, mininmaal 10 personen - kinderen (4 t/m 12 jaar)€2
Rondleiding (tot 50 personen)€25
In de maanden juli en augustus is het museum ook op zaterdagmorgen vanaf 10.00 uur geopend.
starTe zien op MuseumTV

Rijssens Museum


Het Twentse dorp Rijssen in Overijssel werd al in 1188 genoemd als woonplaats. In de 12e eeuw groeide het dorp sterk en in 1243 was het belangrijk genoeg om stadsrechten te krijgen en in 1350 trad de stad toe tot de Hanze. Later in de 18e eeuw werd de voornaamste broodwinning van de stad de industriële juteproductie. En om deze lange geschiedenis te belichten is er het Rijssens Museum. Dit is een stadsmuseum dat de geschiedenis van deze oude stad toont. Het bevindt zich op het museumeiland van landgoed ‘De Oosterhof,’ ook wel bekend als ‘het kasteel’. Deze locatie herbergt ook het Internationaal Brandweermuseum.

Van Oudheidkamer Riessen naar Rijssens Museum

Het Rijssens Museum begon onder de naam Oudheidkamer Riessen. Aanleiding voor de oprichting van de Oudheidkamer Riessen was het realiseren van een uitgebreide expositie ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de Stad Rijssen. De expositie werd in 1948 gehouden in de toenmalige Schildschool. Eigenlijk had deze viering in 1943 plaats moeten vinden, maar Wereldoorlog II gooide roet in het eten. Voor deze tentoonstelling brachten de Rijssense burgers veel voorwerpen met betrekking tot de geschiedenis van de oudste stad van Twente bijeen. De expositie kreeg een enthousiast onthaal en veel bezoek. Later stak een aantal betrokken Rijssenaren de koppen bij elkaar en bracht een bezoek aan de notaris. Daarmee werd op 29 juni 1951 de Stichting Oudheidkamer Riessen een feit. Sinds 1989 is het museum ondergebracht in de mooie locatie van het kasteel De Oosterhof. De collectie van het museum bestaat uit een groot aantal objecten die allemaal verschillende aspecten van het leven en de geschiedenis van Rijssen weergeven. Er zijn tal van archeologische vondsten die het turfsteek- en handelsverleden van de plaats laten zien. Inmiddels staat het museum bekend als museum Rijssens.

Arrangementen

Rond het kasteel vinden vele activiteiten plaats. Beeldpresentaties, digitalisering van beelden en teksten, lezingen en een verscheidenheid aan historische thema’s kunnen ontdekt worden. Voor scholieren uit het voortgezet onderwijs kan er stage gelopen worden bij het museum waar je leert over beheer en marketing. Ook is er een groot aanbod aan stadswandelingen die elk een speciaal historisch en sociaal thema uitlichten. Deze kunnen meerdere dagen per week gevolgd worden met voorafgaande inleiding en een heerlijke kop koffie. De route duurt ongeveer een uur.

 

MuseumTV heeft een mini-docu gemaakt van de collectie van het Rijssens Museum. Bekijk hier de trailer of klik voor de hele video hier
 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum