De collectie van het Rijssens museum

Het Rijssens museum toont een tijdbeeld van Rijssen. Over wat de mensen deden, hoe de mensen leefden en hoe ze zich kleedden. Het Rijssens Museum bezit daarnaast een nationaal belangrijke deelcollectie. Deze collectie is naar de collectioneur genoemd en heet de Van Heel collectie. Een deel van de collectie is in Rijssen te bekijken, een aantal voorwerpen is in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede. Daarnaast heeft het museum een bijzonder grote collectie van strijkijzers, mangelplanken en dergelijke voorwerpen uit verschillende tijden.

De Jute-industrie

In het bouwhuis bevindt zich de tentoonstelling over het proces van jute-producten. Gedurende een lange periode werden die in Rijssen gemaakt. Er staan onder meer een groot weefgetouw en een drukmachine. De jutefabriek van de firma Ter Horst was belangrijk voor de Rijssense gemeenschap. In 1850 werkten op een totaal van 2949 inwoners 400 mensen als textielarbeider.
Het was zwaar werk in de jute-industrie, voor mannen, vrouwen en kinderen. Lage lonen en lange arbeidstijden leidden in de winter van 1906-1907 tot een georganiseerde staking onder het personeel. Een van de eerste textiel-stakingen in Nederland. Op de top van haar bestaan werkten in 1949 1500 arbeiders bij de Koninklijke Jutespinnerij en Weverij ter Horst & Co. Een groot deel van de bevolking, toen 12000 inwoners van Rijssen vond een vorm van bestaan in de jute-industrie. Na 1977 was de juteindustrie op zijn retour. Het voortbestaan werd steeds moeilijker en de familie Ter Horst deed de fabriek over aan de Nederlandse Jute Industrie. De laatste jaren werd er nog slechts voor Forbo-Krommenie de rug van het linoleum geweven en slonk het aantal medewerkers tot minder dan 100. Inmiddels is de fabriek gesloten. Op 12 februari 2003 werd het bedrijf failliet verklaard. Er waren toen nog 51 werknemers in dienst.

Kerkleven en traditionele klederdracht

Sinds pas een aantal jaren wordt de Rijssense klederdracht niet meer dagelijks gedragen. In het museum is te zien hoe eenvoudig mooi de klederdracht is en waaruit de onderkleding bestaat. Het geheel wordt een “pak” genoemd. Naast de daagse dracht bestond  er kleding voor de zware en de lichte rouw. Rijssense klederdracht stond ook bekend om de prachtige knipmutsen. De knipmuts werd door vrouwen vanaf jonge leeftijd gedragen bij feestelijkheden. De knipmuts stamt uit de Napoleontische tijd van omstreeks 1800. Hiervan zijn schitterende exemplaren te zien die je kunt bewonderen bij de collectie in het Rijssens museum.

mini-docu

promo

Rijssens Museum
Kasteellaan 1
7461 PV
Rijssen

info@rijssensmuseum.nl

Dinsdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Volwassenen (beide musea)€6.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€3.50
CJP-pas€4.50
Groepen, mininmaal 10 personen - volwassenen€4
Groepen, mininmaal 10 personen - kinderen (4 t/m 12 jaar)€2
Rondleiding (tot 50 personen)€25
In de maanden juli en augustus is het museum ook op zaterdagmorgen vanaf 10.00 uur geopend.