Museum informatie

Putter Stoomgemaal
Arlersteeg 30, 3882 RS Putten 30
3882 RS
Putten

033-24 5 32 57
[email protected]
Het Putter Stoomgemaal is ongeveer tien dagen per seizoen (april tot en met oktober) geopend voor publiek. Tijdens deze 'draaidagen' is de machine in werking. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het stoomgemaal.
starTe zien op MuseumTV

Putter Stoomgemaal


Op een idyllische plek in de Gelderse provincie staat een fraai stukje industrieel erfgoed: het Putter Stoomgemaal. Dit gemaal, dat dateert uit 1885, is een van de weinige gemalen uit die tijd die nog steeds in werking is. Wat dit gemaal nog meer zo bijzonder maakt, lees je in dit artikel.
witregel

Drie dingen die je moet weten over het Putter Stoomgemaal

witregel

Beeldbepalend rijksmonument

Het gemaal steekt als een toren uit boven de vlakke Putterpolder en is daarom ook beeldbepalend voor de omgeving. Voorheen maalde het gemaal uit op de voormalige Zuiderzee. Ondanks zijn vele jaren van trouwe dienst is het industrieel erfgoed nog in een opperbeste staat. Het is een toonbeeld van een klein schepradgemaal en dateert uit een periode waarin dergelijke schepradgemalen in zwang waren. Bovendien herinnert de plek ons aan de tijd waarin de wereld om ons heen sterk veranderde door de toepassingen van stoom.

Droge voeten dankzij stoom

Het stoomgemaal had in het verleden een belangrijke functie. Dankzij de inspanningen van de machine werd water in de polder afgevoerd, zodra deze te hoog stond. Om dit te bewerkstelligen moest de machine op volle kracht draaien. Hiervoor werd stoomkracht gebruikt. Men maakte van water stoom, die vervolgens door een leiding naar de stoommachine geduwd werd. De druk van de stoom zorgde er voor dat een zuiger in een cilinder heen en weer beweegt: het schreprad begint te draaien en het water wordt naar een afvoerkanaal geleid. 

Jouw bezoek aan het Putter Stoomgemaal

Wil je het stoomgemaal in werking zien? Dat kan! Op zogeheten ‘draaidagen’ wordt het stoomgemaal gedemonstreerd en geven aanwezige vrijwilligers uitleg over het gemaal. Het Putter Stoomgemaal is ongeveer tien dagen per seizoen (april tot en met oktober) geopend voor publiek. Het gemaal aan het werk zien is gratis, maar een financiële bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het stoomgemaal.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum