Museum informatie

Nederlands Transport Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Het museum is vanaf maandag 6 maart 2023 gesloten omdat het pand waarin het museum gevestigd is in het voormalige Bolsgebouw op termijn gesloopt gaat worden voor woningbouw. Het museum zoekt momenteel naar een nieuwe locatie.
starTe zien op MuseumTV

Nederlands Transport Museum


In het hart van Nieuw-Vennep, te midden van gemeente Haarlemmermeer, bevindt zich een schatkamer van Nederlandse transportgeschiedenis – het Nederlands Transport Museum. Deze plek van erfgoed en innovatie opende zijn deuren op 28 april 2018 en transporteert bezoekers met een onvergetelijke reis door de wereld van vervoer. Op 6 maart 2023 is het museum gesloten. Sindsdien is men op zoek naar een nieuwe locatie om het museum te heropenen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Nederlands Transport Museum

witregel

Tijdperk van luchtvaartpioniers

Het museum was de thuishaven van een diverse en zorgvuldig samengestelde collectie van vervoermiddelen die ons meenamen op een tijdreis. Erfgoedorganisaties verenigden zich om een rijke schakering van transportelementen te presenteren, met ‘vervoer’ als hun overkoepelende thema. Hier ontmoetten oude vliegtuigen elkaar, zoals de Douglas DC-2 van de KNILM uit 1935, een glorieus overblijfsel uit het tijdperk van luchtvaartpioniers.

Elegantie van het spoorwegvervoer

De collectie bracht ons ook terug naar het tijdperk van de treinreizen, met een TEE-treinstel uit 1957 dat ons herinnerde aan de elegantie van het spoorwegvervoer. Een kleine NS-diesellocomotief, geboren in Groot-Brittannië in 1941, vertelde verhalen van oude stations en stoomfluiten. Een Haagse PCC-tram uit 1952 bracht de charme van stadsvervoer tot leven, terwijl de Superbus van Wubbo Ockels ons inspireerde met zijn futuristische visie.

Vintage auto’s

Voor de liefhebbers van wegvervoer was er geen tekort aan traktaties. Het museum bood bussen van de Stichting Veteraan Autobussen en diverse andere vervoermiddelen, elk met hun eigen verhaal. Of je nu gefascineerd was door vintage auto’s, historische fietsen, imposante tanks, of andere objecten met een connectie met transport, deze collectie bracht het allemaal samen.

Van het Hembrugterrein tot Nieuw-Vennep

Het museum bevond zich oorspronkelijk op het Hembrugterrein in Zaandam, maar na enkele uitdagingen rond huisvesting en gemeentelijke belangen, werd de collectie in zestien transporten eind 2017 naar Nieuw-Vennep verhuisd. De locatie was echter nooit bedoeld als permanente huisvesting, en het museum verkreeg pas in 2022 de ANBI-status. Er waren plannen om een permanent museum op te zetten als onderdeel van het MuseumPark 21, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, maar deze werden niet gerealiseerd. In augustus 2022 werden de huisvestingsproblemen acuut en moest het museum uiteindelijk haar deuren sluiten op 6 maart 2023. Op dat moment was de toekomstige locatie nog onbekend.

De toekomst van het Nederlands Transport Museum

Het museum bezit een aantal pronkstukken die een onuitwisbare indruk nalaten. Denk aan oude vliegtuigen, auto’s, fietsen, tanks en andere objecten die het verleden en de toekomst van transport vertegenwoordigen. En voor de fans van de griezelige verhalen van Paul van Loon, is er nog een extra reden om een bezoek te brengen: de enige echte griezelbus was tijdelijk in het bezit van het museum. Deze opmerkelijke collectie belichaamt de rijke en diverse geschiedenis van het Nederlandse vervoer en wacht op een nieuwe bestemming waar het opnieuw de harten van bezoekers kan veroveren.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum