Museum informatie

Museum van de Geest

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
Jongeren 13 t/m 26 jaar€15.00
Kinderen 8 t/m 12 jaar€-43
Kinderen 0 t/m 7 jaar Gratis
CJP Cultuurkaart€10.00
Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, I Amsterdam Card, Rembrandtkaart€10.00
I amsterdam City Card, Haarlem Pas, Vrienden en ICOM-kaart Gratis
Groepen vanaf 8 personen€17.00
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum van de Geest


Het Museum van de Geest heeft twee locaties, in Haarlem vind je ons in het 700 jaar oude monumentale Dolhuys. In Amsterdam is een tweede locatie gevestigd. In Haarlem staat de geest centraal. Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en hedendaagse kunst, ontdek je meer over je eigen geest én die van een ander.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Museum van de Geest

witregel

Een plek voor de gekken

Het Dolhuis, Pesthuis of het Leprooshuis: dit zijn allemaal verschillende namen voor één pand. Een pand met een enorm uitgebreide geschiedenis. Vraag het aan je grootouders en zij zullen het pand vast wel kennen onder een specifieke naam. Terwijl andere generaties er weer totaal andere namen voor hadden. In het huidige Museum van de Geest is deze geschiedenis te herontdekken.

De geschiedenis van dit complex kan zowel positief als negatief kan worden opgevat. Zo toont het de naastenliefde en de zorg voor de zwakkeren van de samenleving. Aan de andere kant toont het ook een erg duistere kant. De kant van het opsluiten en isoleren van mensen die er niet bij horen of die de sociale orde verstoren.

Dolhuizen

Maar waarom heette het museum dan het Dolhuys? Misschien heb je die naam al eens eerder gehoord. Of misschien heb je het wel eens in je geschiedenisboeken voorbij zien komen. Het voormalige Leprooshuis kreeg er 1564 een nieuwe bewonersgroep bij, namelijk de dollen.

Maar wat zijn dollen nou precies? Vroeger werd er een onderscheid gemaakt tussen mensen die hun verstand kwijt waren. Zo had je één groep die hun verstand kwijt was, maar verder erg rustig waren in hun gedrag. Maar je had ook één groep die hun verstand kwijt was en zich daarom juist druk en agressief gedroegen. Deze laatste groep waren de dollen. Zij waren door de sociale gemeenschap namelijk ‘dol’, ‘razend’ of ‘furieus’ genoemd.

Kenniscentrum

Vandaag de dag bezit het museum over een groot kenniscentrum waarin alle expertises samen worden gevoegd. Hiermee wil Museum van de Geest alle ontwikkelingen binnen verschillende zorgdomeinen in Nederland in beeld brengen. De collectie toont het bijzondere van de menselijke geest en de waarde van wat als afwijkend benoemd werd en wordt.

Word je al helemaal enthousiast en wil je nu al dolgraag naar Museum van de Geest? Bezoek dan nu de website!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum