Museum informatie

Outsider Art Museum
Hermitage Amsterdam Amstel 51
1018 DR
Amsterdam

023- 5410 670
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14.50
Groepen > 15 pers p.p.€12.00
Studenten & CJP€10.00
Kinderen t/m 11 jaar, Museumkaart, Stadspas & Vrienden Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Outsider Art Museum


Outsider Art is in opkomst en dat er nu dus een Outsider Art Museum in Nederland bestaat, is meer dan terecht. Het museum bevindt zich in het gebouw van Hermitage Amsterdam, dat een prachtige ligging kent aan de rivier de Amstel.

witregel

Drie dingen die je moet weten over Outsider Art Museum

witregel

Een stroming in opkomst

De stroming Outsider Art verwerft vlak na de Eerste Wereldoorlog bekendheid dankzij psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933). In zijn boek Blidnerei der Geisteskrankten publiceert hij een grote verzameling werken die gemaakt zijn door mensen uit psychiatrische instellingen. De publicatie wordt opgepikt en gevestigde kunstenaars als Salvador Dalí en Karel Appel laten zich erdoor inspireren. Wanneer het Museum of Modern Art in New York in 1929 ook interesse toont in de stroming, is het hek van de dam. De toenmalige directeur van het toonaangevende museum, Alfred Barr, gaat zelfs zo ver om het een van de drie ‘grote bewegingen van de moderne kunst’ te noemen en het hiermee naar het surrealisme en de abstractie te scharen. 

De collectie

Het Amsterdam Outsider Art Museum is de tweede vestiging van Museum van de Geest, dat behalve in de hoofdstad ook nog een locatie in Haarlem heeft. In de vestiging in Amsterdam toont het museum de zogeheten Outsider Art. Zo zag je in het Outsider Art Museum Willem van Genk, van wie de tijdelijke tentoonstelling WOEST een overzicht toonde. De collectie in Haarlem richt zich met name op verschillende kunstwerken die je aan het denken zetten over stigma’s rondom mentale gezondheid. 

Jouw bezoek aan Outsider Art Museum

Om je bezoek aan dit museum te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het museum in Amsterdam. Alle actuele informatie over het museum, zoals de meest recente tentoonstellingen en evenementen, vind je op hun website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum