Museum informatie

Outsider Art Museum
Hermitage Amsterdam Amstel 51
1018 DR
Amsterdam

023- 5410 670
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14.50
Groepen > 15 pers p.p.€12.00
Studenten & CJP€10.00
Kinderen t/m 11 jaar, Museumkaart, Stadspas & Vrienden Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Outsider Art Museum


Outsider Art Museum in Amsterdam

In de Hermitage in Amsterdam bevindt zich een speciale tak binnen het museum, namelijk het Outsider Art Museum. Dit museum stelt net iets andere moderne kunst tentoon en biedt een mooi contrast met de collectie van de Hermitage.

Geschiedenis

De stroming ‘Outsider Art’ kreeg na de Eerste Wereldoorlog veel aandacht. In 1922 bracht psychiater Hans Prinzhorn zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’ uit. Hierin stond een grote collectie kunstwerken van mensen uit een psychiatrische inrichting. Vele kunstenaars raakten hierdoor dan ook geïnspireerd, zoals Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn.

In 1972 bedacht de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term ‘Art Brut’ (‘rauwe kunst’). De Engelse historicus Roger Cardinal was echter degene die de term ‘Outsider Art’ introduceerde in datzelfde jaar. Met de oprichting van het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam kreeg de kunststroming een vaste plek om tentoon te worden gesteld.

Met de komst van het Outsider Art Museum geeft de Hermitage Amsterdam een platform voor de groeiende kunststroming. Vergeleken met de veelal klassieke tentoonstellingen in de Hermitage, zoals ‘Hollanders uit de Gouden Eeuw’, is deze collectie moderne kunst een verrassende toevoeging.

Bijzondere kunst 

Wat is Outsider Art nu precies? Deze tak binnen de kunst geeft aandacht aan mensen met een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking. Deze kunstenaars hebben vaak een ander wereldbeeld en maken daarom authentiek werk. Het zet de toeschouwer vaak echt aan het denken.

Het Dolhuys

Het Dolhuys runt al ruim 10 jaar het museum van de geest in Haarlem. In de voormalige psychiatrische inrichting is een grote collectie te zien van alles wat met psyche en de geest te maken heeft. Veel exposities van Het Dolhuys zijn dan ook toegewijd aan Outsider Art. Hermitage Amsterdam.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.