Museum informatie

Museum het Bolwerk

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€4.50
Kinderen van 6 t/m 12 jaar€2.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum het Bolwerk


Informatiecentrum

Nederland: ontstaan doordat een aantal gewesten zich rond de zestiende eeuw samenvoegde als één. Daarvoor waren deze gewesten vaker in handen gevallen van bijvoorbeeld de romeinen of de Spanjaarden. In de loop der eeuwen moesten de Nederlanders zich dan ook constant verdedigen tegen vijandige aanvallen. In Museum het Bolwerk ontdek je hoe de bewoners van de grensstreek dit deden. In de collectie van Museum het Bolwerk kom je namelijk alles te wegen over de Staats-Spaanse Linies. Een uniek complex van verdedigingswerken. Een stukje geschiedenis waaruit Nederland is ontstaan. Nog altijd tastbaar en terug te vinden in het huidige landschap.

Het museum opende zijn deuren voor het eerst in april 2006. Voorheen werd de locatie gebruikt als voormalig streekmuseum, maar met Europese, provinciale en gemeentelijke subsidies werd het omgebouwd. Hiermee kreeg Museum het Bolwerk de opdracht om de boeiende geschiedenis van de grensstreek tentoon te stellen en hiermee te dienen als kennis- en informatiecentrum voor de Staats-Spaanse Linies. Een functie die het bestuur sinds 2016 nog duidelijker laat terugkomen in het museum. Zij hebben namelijk een deel van het museum laten verbouwen en ingericht als kenniscentrum. Oftewel; een vaste plek waar geïnteresseerden verhalen over de linies kunnen aanhoren, boeken erover kunnen lezen, beelden kunnen bekijken en zich nog beter kunnen inleven in dit stukje geschiedenis. Op deze manier kan de geschiedenis nog beter worden begrepen en beleefd.

Naast een vaste tentoonstelling organiseert Museum het Bolwerk jaarlijks wisselexposities. Hierin wordt een aspect van de linies nog beter uitgelicht. Daarnaast worden er verschillende (kinder)workshops, lezingen, rondleidingen en buitenactiviteiten georganiseerd.

Uniek verdedigingswerk

Maar wat zijn de Staats-Spaanse Linies nou eigenlijk precies? Kort gezegd is dit de benaming voor een stelsel van militaire verdedigingslinies die zijn ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog, die van 1568 tot 1648 duurde, en de Spaanse Successieoorlog, die tussen 1701 en 1714 plaats vond. Tussen Staats-Vlaanderen en de stad Antwerpen en het noorden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen ontstonden frontzones. Linies die bestonden uit versterkte steden. Zo werden er forten, schansen en redoutes opgericht langs verschillende toegangswegen. Met inundaties of onderwaterzettingen controleerden de strijdende partijen strategische plaatsen in de frontzone.

Historische restanten

Vandaag de dag zijn nog altijd veel overblijfselen van deze Linies terug te vinden in het Vlaamse en Nederlandse landschap. Deze restanten vertegenwoordigen de hoge cultuurhistorische en natuurwaarden. Voorbeelden hiervan zijn Fort Nassau bij Retranchement, Fort Liefkenshoek en de stadswallen van vestingstad Hulst.

Kan jij niet wachten om meer te weten te komen over de Staats-Spaanse Linies? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.