Museum informatie

Museum het Bolwerk

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€4.5
Kinderen van 6 t/m 12 jaar€2.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum het Bolwerk


Informatiecentrum

Nederland ontstond doordat een aantal gewesten zich rond de zestiende eeuw samenvoegden als één. Daarvoor waren deze gewesten vaker in handen gevallen van vijanden zoals de Spanjaarden. In de loop der eeuwen moesten Nederlanders zich constant verdedigen tegen de vijand. Museum het Bolwerk laat zien hoe de bewoners van de grensstreek dit deden. De collectie van Museum het Bolwerk laat je alles weten over de Staats-Spaanse Linies. Een uniek complex van verdedigingswerken. Een stukje geschiedenis waaruit Nederland is ontstaan. Het is nog altijd tastbaar en je kan het terugvinden in het huidige landschap.

Het museum opende zijn deuren voor het eerst in april 2006. Voorheen werd de locatie gebruikt als voormalig streekmuseum, maar mede dankzij subsidies werd het omgebouwd. Hiermee kreeg Museum het Bolwerk de opdracht om de boeiende geschiedenis van de grensstreek tentoon te stellen. Daarnaast dient het als kennis- en informatiecentrum voor de Staats-Spaanse Linies. Het is een vaste plek waar geïnteresseerden verhalen over de linies kunnen aanhoren. Boeken erover kunnen lezen, beelden kunnen bekijken en zich nog beter kunnen inleven in dit stukje geschiedenis. Op deze manier kan de geschiedenis nog beter worden begrepen en beleefd.

Naast een vaste tentoonstelling organiseert Museum het Bolwerk jaarlijks wisselexposities. Hierin wordt een aspect van de linies uitgelicht. Daarnaast zijn er verschillende (kinder)workshops, lezingen, rondleidingen en buitenactiviteiten.

Uniek verdedigingswerk

Wat zijn de Staats-Spaanse Linies nou eigenlijk? Het is de benaming voor een stelsel van militaire verdedigingslinies. Deze zijn ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog, van 1568 tot 1648, en de Spaanse Successieoorlog, van 1701 tot 1714. Tussen Staats-Vlaanderen, de stad Antwerpen en het noorden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen ontstonden frontzones. Linies bestaande uit versterkte steden. Zo werden er forten, schansen en redoutes opgericht langs verschillende toegangswegen. Met inundaties of onderwaterzettingen controleerden de strijdende partijen strategische plaatsen in de frontzone.

Historische restanten

Vandaag de dag zijn nog altijd veel overblijfselen van deze Linies terug te vinden in het Vlaamse en Nederlandse landschap. Deze restanten vertegenwoordigen de hoge cultuurhistorische en natuurwaarden. Voorbeelden hiervan zijn Fort Nassau bij Retranchement, Fort Liefkenshoek en de stadswallen van vestingstad Hulst.

Meer weten over de Staats-Spaanse Linies? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

MuseumTV is op bezoek geweest in Museum het Bolwerk. Bekijk hiervan de trailer of klik hier voor de volledige mini-docu.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.