Museum informatie

Museum de Fundatie

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Studenten | CJP€6.00
Jongeren (t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Rembrandtkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Museum de Fundatie


Museum de Fundatie is een van de meest bijzondere musea van Nederland. Het museum is gevestigd in een prachtig neoclassicistisch pand uit 1838-1841, ontworpen door de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het museum heeft een collectie van meer dan 11.000 objecten, bestaande uit oude, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid, niet-westerse kunst en een kleine collectie etnografica.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum de Fundatie

witregel

Het ontstaan van de collectie

De basis voor deze collectie werd verzameld door kunstkenner Dirk Hannema (1895-1984), oprichter van Stichting Hannema – de Stuers Fundatie, waaruit Museum de Fundatie is voortgekomen. Zijn collectie versmolt over de jaren met andere verzamelingen, zoals die van het echtpaar De Graaff-Bachiene, kunstenaar Paul Citroen, acteur Henk van Ulsen en longarts Willem Hogervorst.

Appel en Citroen

Een belangrijk onderdeel van de collectie van Museum de Fundatie is de collectie moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel, bijeengebracht door kunstenaar en verzamelaar Paul Citroen. Deze collectie omvat de periode 1900-1965 en bevat werken van onder anderen Jacoba van Heemskerck, Charley Toorop, Herman Kruyder, Jan Sluyters, Carel Willink, Piet Ouborg, vroege werken van CoBrA-kunstenaars Karel Appel, Asger Jorn en Corneille, en uiteraard werk van Citroen zelf.

Blikvanger aan de Blijmarkt

Het Paleis aan de Blijmarkt, het pand waar het museum zich in bevindt, heeft een rijke geschiedenis. Zo deed het pand dienst als Paleis van Justitie en bood het later onderdak aan de Provinciale Planologische Dienst. In de periode 2004-2005 is het Paleis aan de Blijmarkt omgebouwd tot kunstmuseum, naar ontwerp van architect Gunnar Daan. In 2012-2013 is het pand uitgebreid met een ellipsvormige opbouw op het dak, door het Museum zelf ‘Het OOG’ of ‘de Wolk’ genoemd.

Jouw bezoek aan Museum de Fundatie

Wil je dit bijzondere museum zelf gaan ervaren? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Je vindt hier onder andere meer over openingstijden, entreeprijzen en het adres van het museum. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen van de collectie kijk je een van onze korte documentaires of luister je deze podcast.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum