Museum informatie

Kasteel Het Nijenhuis
't Nijenhuis 10
8131 RD
Heino/Wijhe

0572 388188
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.50
Jongeren t/m 18 jaar Gratis
CJP en studenten€6.00
Museumkaart, Vrienden van Museum de Fundatie, ICOM, Vereniging Rembrandt, BankGiro Loterij VIP-KAART Gratis
Groepstarief (vanaf 10 bezoekers)€11.00
Combiticket voor Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis (alleen op dag van aanschaf te gebruiken)€21.00
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kasteel Het Nijenhuis


Museum Fundatie

Een prachtig uitgestrekt landschap. Gelegen tussen de twee Overijsselse dorpjes Heino en Wijhe. Het is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel: Kasteel Het Nijenhuis. Een kasteel waarvan de geschiedenis je helemaal terug brengt naar de late middeleeuwen.

Hoewel het kasteel zo ver de tijd in gaat, is het nog heel lang bewoond gebleven. Tot 1948 diende het gebouw nog als huis. Tegenwoordig is Kasteel Het Nijenhuis eigendom van Museum de Fundatie. Een museum die zich inzet voor de beeldende kunst in de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Het is een onderdeel van de stichting Hannema-de Stuers fundatie, waar ook het Kasteel Het Nijenhuis onder valt. Het museum bezit verder nog een brede collectie aan beeldende kunst. Schilderijen van de late middeleeuwen tot nu. Dit allemaal gebaseerd op de verzameling van door Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijnmans Van Beuningen. Naast de vaste collectie, organiseert Museum de Fundatie om de drie maanden nieuwe uiteenlopende tentoonstellingen.

Van huis naar museum

Kasteel Het Nijenhuis dateert volgens de archieven helemaal terug naar 1382. Dit is namelijk het jaar waarin het kasteel voor het eerst in deze archieven wordt genoemd. De delen die er tegenwoordig nog van het kasteel staan stammen echter deels uit 1680. Wel is bekend dat er in dit kasteel verschillende adellijke families hebben gewoond, zoals de Van Ittersum, Bentinck en Van Pallandt. Het was uiteindelijk Von Knobelsdorff die twee grote woontorens aan het kasteel toevoegde.

Nadat het huis in de twintigste eeuw in verval raakte kwam het in bezit van de provincie Overijssel. In de jaren vijftig vond een grote restauratie plaats. Daarna heeft de eerder genoemde kunstverzamelaar en voormalig directeur van museum Boijmans Van Beuningen, Dirk Hannema, in Kasteel Het Nijenhuis gewoond. Toen hij overleed in 1984 liet hij een belangrijke collectie beeldende kunst na waarvan delen sinds 2004 in het Nijenhuis tentoongesteld staan.

Na een tweede restauratie werd het Nijenhuis in 2004 opengesteld voor het publiek.

Beeldentuin

Bekijk Kasteel Het Nijenhuis van binnen óf maak een wandeling door de prachtige beeldentuin van dit kasteel. Hier zijn ruim 100 beelden van binnen- en buitenlandse kunstenaars te bewonderen. Uit deze brede collectie krijgen ruim elk jaar één of meerdere sculpturen een plaats op Lowlands in Biddinghuizen.

Kan jij niet wachten om een bezoekje te brengen aan Kasteel Het Nijenhuis? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum