Museum informatie

Huis Van Meerten
Oude Delft 199
2611 HD
Delft

06 - 42 12 74 52

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
12-26 jaar€5.00
0-11 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Huis Van Meerten


 

Dit neorenaissance museumhuis in Delft is afkomstig uit 1893 en werd gebouwd in opdracht van Lambert van Meerten. Hij was een kunst- en antiekverzamelaar met een speciale interesse voor de Hollandse Gouden Eeuw. Van Meerten liet dit woonhuis bouwen vanwege zijn steeds groeiende verzameling aan objecten. Tijdens een bezoek aan Huis Van Meerten kun je beleven hoe deze man tussen zijn museumstukken leefde.
witregel

Drie dingen die jij moet weten over Huis van Meerten

witregel

Schenken op voorwaarde

Lambert van Meerten was een rijke Delftenaar. Hij had een destilleerderij. De verzameling van Van Meerten bestond uit zestiende- en zeventiende-eeuwse bouwfragmenten (stukken uit afgebroken panden), Delfts aardewerk en meubilair. De veelzijdigheid van zijn verzameling is ook aan de buitenkant te herkennen. Hij zag Huis van Meerten echt als zijn stadspaleis. Van Meerten wilde na zijn dood het huis schenken aan de stad Delft op voorwaarde dat het een museum werd. Hij ging drie jaar voor zijn dood echter failliet. De twee ontwerpers van het gebouw, Adolf le Comte en Jan Schouten, zetten een stichting op zodat het museum alsnog gerealiseerd kon worden. In 1909 opende het museum met Le Comte als directeur. In 2013 werd het museum gesloten en werd de collectie overgedragen aan Museum Prinsenhof. Drie jaar later werd het huis gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser en tegenwoordig is het als onderdeel van Museumhuizen te bezoeken.

Tot de nok gevuld met kunstnijverheid

Aan het feit dat Lambert van Meerten een grote voorliefde had voor alles dat met kunstnijverheid te maken heeft, ontkom je niet in Huis van Meerten. Overal waar je kijkt zijn oude bouwfragmenten te zien: consoles, houtsnijwerk, tegeltableaus en schouwen. Betimmeringen, mozaïekvloeren en glas-in-lood complementeerden het geheel. Tussen al het moois door werd echter ook nog ruimte overgelaten voor moderne gemakken. Het huis was niet alleen voorzien van gas en elektriciteit, maar men kon zelfs zijn voeten warmen aan een vloerverwarming.

Jouw bezoek aan Huis van Meerten

Om jouw bezoek aan Huis van Meerten in Delft gemakkelijk te maken, vind je aan de linkerkant van deze pagina alle praktische informatie die je nodig hebt. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum