Museum informatie

Huis Van Meerten
Oude Delft 199
2611 HD
Delft

06 - 42 12 74 52

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
12-26 jaar€5
0-11 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Huis Van Meerten


Dit neorenaissance museumhuis is afkomstig uit 1893 en werd gebouwd in opdracht van Lambert van Meerten. Hij was een kunst- en antiekverzamelaar met een speciale interesse voor de Hollandse Gouden Eeuw. Van Meerten liet dit woonhuis bouwen vanwege zijn steeds groeiende verzameling aan objecten. Tijdens een bezoek aan Huis Van Meerten kun je beleven hoe deze man tussen zijn museumstukken leefde.

Geschiedenis

Van Meerten wilde na zijn dood het huis schenken aan de stad Delft op voorwaarde dat het een museum werd. Hij ging drie jaar voor zijn dood echter failliet. De twee ontwerpers van het gebouw, Adolf le Comte en Jan Schouten, zetten een stichting op zodat het museum alsnog gerealiseerd kon worden. In 1909 opende het museum met Le Comte als directeur.

In 2013 werd het museum gesloten en werd de collectie overgedragen aan Museum Prinsenhof. Drie jaar later werd het huis gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser en tegenwoordig is het als onderdeel van museumhuizen te bezoeken.

Stijl

De façade is in de neorenaissance-stijl. Daarnaast is Huis Van Meerten een Rijksmonument.

Opdrachtgever

Lambert van Meerten was een rijke Delftenaar. Hij had een destilleerderij. De verzameling van Van Meerten bestond uit 16e- en 17e-eeuwse bouwfragmenten (stukken uit afgebroken panden), Delfts aardewerk en meubilair. De veelzijdigheid van zijn verzameling is ook aan de buitenkant te herkennen. Hij zag dit huis echt als zijn stadspaleis.

Audiotour

Eenmaal binnen in dit museumhuis, kun je aan de hand van een audiotour met achtergrondinformatie door het huis heen lopen. In Huis Van Meerten speelt het huis zelf de hoofdrol!
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.