Museum informatie

GRID Grafisch Museum Groningen
Sint Jansstraat 2
9712 JN
Groningen

050 - 525 64 97
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.75
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Kinderen basisschool€3.25
Jeugd voortgezet onderwijs€5.25
65+, CJP en studentenkaart€5.5
Museumjaarkaart, Stadjerspas en Vrienden van GRID Gratis
starTe zien op MuseumTV

GRID Grafisch Museum Groningen


Het Grafisch Museum van Groningen

De boekdrukkunst: een uitvinding die enorm veel invloed heeft gehad op de wereldgeschiedenis. Een kunst die zoveel voor de maatschappij heeft betekend, maar nu (gek genoeg) haast verloren lijkt te gaan. Als het aan het GRID Grafisch Museum Groningen ligt, gaat deze kunst echter niet verloren. Dagelijks wordt hier de boekdrukkunst, samen met andere grafische kunsten, uitgelegd en gedemonstreerd.

Aanschouw bijvoorbeeld de drukkerij of boekbinderij tijdens je bezoek aan het GRID Grafisch Museum Groningen. Of probeer het zelf uit in één van de vele activiteiten die hier dagelijks plaatsvinden. De vrijwilligers in het museum geven graag meer uitleg over het heden en verleden van grafische kunst en druk- en bindtechnieken. Ook begeleiden ze je graag in één van de verscheidene activiteiten en workshops.

Dreiging van technische ontwikkelingen

Dat dit museum zich in Groningen bevindt, is absoluut niet raar. Groningen is namelijk altijd al de belangrijkste grafische stad van Noord-Nederland geweest. Rond 1900 waren de drukkerijen in de stad zelfs de grootste economische motor. In de provincie zaten duizenden toeleveranciers, zoals fabrieken voor karton en papier, lettergieterijen, clichéfabrieken en boekbinderijen. Tot ver in de twintigste eeuw hadden uitgeverijen en boekhandels een succesvol bestaan in Groningen.

Een succes waar snel een einde aan dreigde te komen. Door de technische ontwikkelingen in de grafische industrie, in de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw, dreigde het vakmanschap verloren te gaan. De Groninger Vereniging tot Behoud van Grafische Machines zette zich in voor het behoud van de drukapparatuur en het vakmanschap. In 1983 werd de vereniging omgezet in een stichting, die tot doel kreeg een grafisch museum op te richten en in stand te houden. Het Grafisch Museum werd in januari 1991 officieel geopend.

In november 2012 wijzigde het museum naam zijn naam in GR-ID. Hierbij stonden de letters voor ‘’Grafische IDeeën en GRoninger IDentiteit’’.

Collectie van nu

In het GRID wordt zowel de geschiedenis als het heden van de grafische kunst vertelt. Verhalen die worden vertelt aan de hand van diverse machines, voorbeelden, demonstraties en andere activiteiten en workshops.

Of neem een kijkje in het Werkman-atelier. Waar, aan de hand van voorbeelden met oorspronkelijk materiaal, de totstandkoming wordt gedemonstreerd van de zelfbedachte technieken van de Groninger graficus Hendrik Werkman.

Barst jij nu al van ideeën voor je eigen grafische kunstwerken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie! En leer om je eigen grafische kunstwerken te verwezenlijken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum