Museum informatie

Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum
Dorpsstraat 49
7447 CN
Hellendoorn

0548 65 48 48.

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 12 jaar)€3.75
4 t/m 11 jaar€2.50
t/m 3 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum


Het museum is bijna 1000 mgroot. Hier vind je een indrukwekkende collectie van voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding. De combinatie van bakkerij en ijsbereiding die te zien is in Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum is uniek in Europa. Daarnaast is aan het gedeelte over ijsbereiding bijzonder dat je kunt zien hoe de, in het begin, eenvoudige manier van ijsco’s maken uitgroeide tot een massaproductieproces.

Geschiedenis

In het pand van dit museum begon D.J. Valk in 1936 een bakkerswinkel. Zijn zoon was Gerrit Valk, die zich naast het bakken van brood, specialiseerde tot banketbakker. Later kwam hier ook het maken van banketbakkersijs bij. Na de verkoop het overlijden van Gerrit Valk werd hier Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum gevestigd.

Het museum

In de oude bakkerij staat het interieur vol met attributen van vroeger. Een paar van deze attributen zijn een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In het museum is ook een originele oven die met takkenbossen gestookt werd. Daarnaast vindt u in het museum een originele broodkamer waar het versgebakken brood warm bewaard werd om verkocht te worden. Ook de woonkeuken is nog steeds in de originele staat.

In de originele olie-gestookte oven worden nog regelmatig door de bakkers van het museum krentewegge, appelgebak of andere lekkernijen gebakken. In het pand vind je ook de eerste ijsmachines, namelijk de Rollo ijsmachine die in 1958 uit Zweden werd geïmporteerd. In het museum bevindt zich ook een industriële bakkerij, waar in het “Sukelahuusie” soms demonstraties worden gegeven over het maken van bonbons. In het ijsmuseum ziet u een overzicht van het verschil in de werkwijze van vroeger en nu.

In de koffiekamer van het museum kun je een drankje bestellen en een van de zelfgemaakte lekkernijen proeven. Het is ook mogelijk voor de individuele bezoeker om een uitleg door middel van audiosysteem te krijgen, deze audiotour bestaat uit diverse video’s/films over de historie van het ijsbereiden en de bakkerij.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum