Museum informatie

Geelvinck Muziek Museum
Zaadmarkt 88
7201 DE
Zutphen

+31 (0)20 63 90 747
info@geelvinck.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 12:00 17:00
Donderdag 12:00 17:00
Vrijdag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00
Zondag 12:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Peuters tot 6 jaar Gratis
Junioren tot 18 jaar €4.5
Volwassenen €9
Studenten- en docentenkaart / CJP €4.5
Bezoeker met Museumkaart Gratis
Bezoeker met ICOM(OS) Membership Card Gratis
starLid van MuseumTV

Geelvinck Muziek Museum


Het museum

Het Geelvinck Muziek Museum Zutphen, onderdeel van Geelvinck Muziek Musea, geeft een beeld van de ontwikkeling van de pianomuziek in de 18e en 19e eeuw. Het museum beheert de belangrijkste Nederlandse collectie piano’s, waaronder de vroegste in Nederland gebouwde instrumenten. Te zien zijn bij voorbeeld de piano van Koningin Marie Antoinette uit het Paleis van Versailles, de piano van de jonge Prinses Sophie (dochter van de Koning Willem II en Anna Paulowna) en de fortepiano van de schrijver Rudy Kousbroek. Ook is er de oudste “gewone” rechtopstaande piano te zien (meer dan twee eeuwen oud!). En allerlei fraai gevormde piano’s. Belangrijker nog: je kan ze ook beluisteren!

In de tijd van Mozart klonk de piano heel anders dan, de huidige concertvleugel. In het Muziek Museum krijg je uitleg hoe dat komt. In het museum neem je ook een kijkje in het restauratieatelier. Soms kan je de restaurator zelf aan het werk zien.

Beethoven was here!

Ludwig van Beethoven is wellicht de grootste icoon van de klassieke muziek: een man die in een tijdperk van revolutie en maatschappelijke verandering de tijdsgeest in zijn muziek wist te verklanken. Twee eeuwen geleden had hij de status van een popidool. Zijn muziek heeft tot op de dag van vandaag impact. Denk maar aan het Europees volkslied: de melodie is van Beethoven. Zijn muziek is ook een politiek statement.

Beethoven zelf heeft zijn hele leven volgehouden twee jaar later te zijn geboren, dan in zijn officiële doopakte vermeld stond. Als hij gelijk heeft, is hij dan in Zutphen geboren, zoals in 19e-eeuwse schoolboekjes werd onderwezen? En wat heeft dat te maken met de Kermis in Zutphen, die nog steeds jaarlijks op de Zaadmarkt, pal vóór het Muziek Museum, plaatsvindt?

 

Levend muzikaal erfgoed

In het Muziek Museum zijn regelmatig concerten op historische piano’s te beluisteren. Ook laat het museum deze instrumenten tot klinken komen in diverse historische locaties, zoals kastelen, buitenplaatsen en grachtenhuizen door het hele land. Het jaarlijkse festival ‘Early Piano’ is het grootste ter wereld. Kijk op de website voor meer informatie over concerten en tickets.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less