Museum informatie

Geelvinck Muziek Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Peuters tot 6 jaar Gratis
Junioren tot 18 jaar€4.5
Volwassenen€9
Studenten- en docentenkaart / CJP€4.5
Bezoeker met Museumkaart Gratis
Bezoeker met ICOM(OS) Membership Card Gratis
Dit museum is een virtueel museum. Via de link kunt u een online museumwandeling maken.
starTe zien op MuseumTV

Geelvinck Muziek Museum


Het museum

Het Geelvinck Muziek Museum, onderdeel van Geelvinck Muziek Musea, geeft een beeld van de ontwikkeling van de pianomuziek in de 18e en 19e eeuw. Het museum beheert de belangrijkste Nederlandse collectie piano’s, waaronder de vroegste in Nederland gebouwde instrumenten. Te zien zijn bij voorbeeld de piano van Koningin Marie Antoinette uit het Paleis van Versailles, de piano van de jonge Prinses Sophie (dochter van de Koning Willem II en Anna Paulowna) en de fortepiano van de schrijver Rudy Kousbroek. Ook is er de oudste “gewone” rechtopstaande piano te zien (meer dan twee eeuwen oud!). En allerlei fraai gevormde piano’s. Belangrijker nog: je kan ze ook beluisteren!

In de tijd van Mozart klonk de piano heel anders dan, de huidige concertvleugel. In het Muziek Museum krijg je uitleg hoe dat komt. In het museum neem je ook een kijkje in het restauratieatelier. Soms kan je de restaurator zelf aan het werk zien.

Beethoven was here!

Ludwig van Beethoven is wellicht de grootste icoon van de klassieke muziek: een man die in een tijdperk van revolutie en maatschappelijke verandering de tijdsgeest in zijn muziek wist te verklanken. Twee eeuwen geleden had hij de status van een popidool. Zijn muziek heeft tot op de dag van vandaag impact. Denk maar aan het Europees volkslied: de melodie is van Beethoven. Zijn muziek is ook een politiek statement.

Beethoven zelf heeft zijn hele leven volgehouden twee jaar later te zijn geboren, dan in zijn officiële doopakte vermeld stond. Als hij gelijk heeft, is hij dan in Zutphen geboren, zoals in 19e-eeuwse schoolboekjes werd onderwezen? En wat heeft dat te maken met de Kermis in Zutphen, die nog steeds jaarlijks op de Zaadmarkt, pal vóór het Muziek Museum, plaatsvindt?

 

Levend muzikaal erfgoed

Sinds november 2019 is Geelvinck Muziek Museum een virtueel museum geworden. Via de website is het mogelijk een virtuele museumwandeling te maken. Ga naar de website van het museum voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum