De collectie van het Geelvinck Muziek MuseumCollectie

Geelvinck Muziek Musea beheert meer dan 160 historische piano’s uit de 18e en 19e eeuw: heel bijzonder zijn de in Nederland gebouwde instrumenten. Zijn partnermuseum, het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam beheert nog eens ruim honderd pianola’s en historische piano’s, alsmede meer dan 30.000 pianolarollen. Pianola’s zijn semi-automatische piano’s: door er een pianolarol op af te draaien speelt de piano werken, die pianisten en componisten een eeuw geleden hebben ingespeeld. In het Geelvinck Muziek Museum Zutphen kan je er een bekijken en beluisteren.

‘De Wildeman’

Een kwart eeuw lang was Museum Geelvinck gevestigd in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam, een grachtenpaleis aan de Heren- en Keizersgracht. Sedert 2017 heeft het een vestiging in het patriciërshuis ‘De Wildeman’ in Zutphen. Huis ‘De Wildeman’ stamt oorspronkelijk uit de late middeleeuwen en dat is nog goed te zien in het achterhuis. Daar is ook een vroeg 17e eeuwse schuilkapel, verborgen op de 2e verdieping. Het is bereikbaar met een spiltrap (niet geschikt voor wie slecht ter been is). Daar op de 2e verdieping is nu ook het open restauratieatelier, waar je – meestal op woensdag – de restaurator Gijs Wildeman bezig kan zien. Het voorhuis ademt de sfeer van het begin van de 19e eeuw, de tijd van Beethoven, Schubert, Schumann en Chopin. Helaas, wil de gemeente Zutphen dit rijksmonument verkopen en wordt het Geelvinck Muziek Museum Zutphen met sluiting bedreigt.

Beethoven

De vaste tentoonstelling in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen is gewijd aan Ludwig van Beethoven. Niet zo gek, want deze icoon van de klassieke muziek is wellicht in Zutphen geboren. Dus niet in Bonn, zoals officieel wordt aangenomen. Wil je daarover meer weten: kom naar het museum.

De Zutphense binnenstad is sedert de 19e eeuw nauwelijks veranderd. Ook binnen ademt Huis ‘De Wildeman’ de sfeer van Napoleons tijd. Beethoven zou zo achter een van de fraaie klavierinstrumenten kunnen plaatsnemen. Ontdek in het museum meer over zijn fascinerend creatieve persoonlijkheid in die periode van de Franse Revolutie, het oorlogsgeweld dat over Europa raasde en de opkomst van de mondige burger, waar toen de basis van onze huidige democratische maatschappij is gelegd.

Als je klassieke muziek je weinig zegt, is dit gewoon een leuke tentoonstelling met veel historische weetjes. Nieuwsgierig om eens de toetsen te beroeren? Er staat een piano gereed om het even uit te proberen, ook als u het nog nooit gespeeld heeft.

 

Chinoiserie

Vanaf medio mei t/m 15 september 2019 is in Geelvinck Muziek Museum Zutphen de tentoonstelling ‘Chinoiserie – droomwereld of opmaat tot Revolutie?! te zien. Voor de Westerse wereld waren Oosterse culturen exotisch, denk aan de verhalen van duizend en één nacht. Oosterse motieven werden gebruikt voor decoraties, ook op fortepianos, en je hoort ze terug in de muziek, zoals Mozarts ‘Rondo a la Turca’. Hiervoor werd zelfs een speciale bel en trom in de piano gebouwd. Meer weten: kom naar ons museum.

 

Fortepiano Festival

Ieder jaar organiseren wij een festival rond de historische piano. Uit de gehele wereld komen musici op de speciale piano’s uit onze collectie spelen. In de 18e en begin 19e eeuw klonken piano’s heel anders dan de moderne concertvleugel. Componisten, als Mozart, Beethoven en Chopin, schreven muziek op de toenmalige piano’s; immers de moderne piano bestond nog niet. Wil je horen hoe het toen geklonken heeft, kom dan naar deze concerten. Laat je verrassen. Geelvinck Fortepiano Festival ‘Early Piano – Reset Classics’ van 8 t/m 22 augustus 2019 in Zutphen, Amsterdam (Luther Museum en Pianola Museum), Kasteel Hackfort en Kasteel Heeswijk.

 

Eigentijdse composities

De authentieke klank van historische piano’s inspireert ook hedendaagse componisten. In de loop der jaren zijn voor ons festival door componisten uit de gehele wereld (Australië, Mexico, Japan enz.) nieuwe werken geschreven. Tijdens ons festival kan je premières en reprises daarvan horen.

 

Muziek in Musea

Het gehele jaar door organiseert Geelvinck Muziek Musea concerten op historische locaties, zoals in Zutphen, maar ook het Luther Museum en het Pianola Museum in Amsterdam en op verschillende kastelen door het hele land, zoals Kasteel Loenersloot. Ook organiseren wij wandelconcerten met de ensembles oude muziek BRISK, Camerata Trajectina en Musica Amphion in verschillende historische binnensteden. Bovendien organiseren wij internationale masterclasses met bekende fortepianisten en een concours voor aanstormend talent. Volg ons op de website www.geelvinck.nl of via onze e-nieuwsbrief, dan blijf je volledig op de hoogte.

 

Geelvinck Muziek Musea brengt het verleden tot klinken!

 

Promo

Mini-docu Geelvinck Muziek Museum

Museum informatie

Geelvinck Muziek Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Peuters tot 6 jaar Gratis
Junioren tot 18 jaar€4.5
Volwassenen€9
Studenten- en docentenkaart / CJP€4.5
Bezoeker met Museumkaart Gratis
Bezoeker met ICOM(OS) Membership Card Gratis
Dit museum is een virtueel museum. Via de link kunt u een online museumwandeling maken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum