Museum informatie

Erfgoed Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA
Lelystad

0320 - 22 59 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
Studenten€10.00
Kinderen 4 t/m 12 jaar€8.00
Kinderen t/m 3 jaar & Museumkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Erfgoed Batavialand


Batavialand is een erfgoedpark gelegen aan de kust van Lelystad dat naast een scheepswerf ook plaats biedt aan een museum. Vanaf 1 juli 2017 is het park ontstaan uit een fusie van de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met grote steun van de provincie Flevoland dat 10 miljoen investeert in Batavialand moet het dé museale trekpleister van de provincie worden.

Wat is er allemaal te zien?

In het museum wordt de geschiedenis van Flevoland tot in de puntjes uit de doeken gedaan. Deze loopt namelijk een stuk verder terug dan je zou denken. 7000 jaar geleden leefden er al mensen in het gebied dat tegenwoordig Flevoland is. In die periode was de grond nog niet opgeslokt door de zee. In de vorige eeuw werd ontstond Flevoland na de drooglegging van de voormalige Zuiderzee. Soms wordt wel eens vergeten wat voor bijzondere prestatie dat eigenlijk was. In het museum is dan ook volop aandacht voor hoe dit proces in zijn werk ging in de tentoonstelling ‘Polderen!’. Er is een eerbetoon aan Cornelis Lely, onmisbaar in het ontstaan van Flevoland. In het Watertheater kunnen bezoekers spelenderwijs ontdekken hoe een polder werkt. Ook zijn er schepen te zien die over de Zuiderzee vaarden en is er een zeemansgraf te zien.

De Werf

Aansluitend onderdeel van het museumbezoek is de scheepswerf. Bezoekers kunnen hier genieten van legendarische schepen zoals natuurlijk ‘De Batavia’. Dit VOC retourschip is nog steeds in goede conditie. Vrijwilligers geven er bijvoorbeeld uitleg over het leven als matroos in de 17de eeuw. Het museum is ook bezig met de constructie van replica van een waterschip. Deze schepen waren erg populair in de Zuiderzee en Batavialand hoopt vanaf 2021 het nieuwe schip te presenteren.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum