De collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

Het Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen is een keramiekmuseum en atelier voor keramische kunst. In de tentoonstelling leer je over klei en welke toepassingen het materiaal door de eeuwen heen heeft gehad. Daarnaast kun je ervaren hoe verrassend en uniek keramische kunst is. Wil je ook nog zelf een kunstwerk maken? Dat kan in het atelier door middel van verschillende workshops. Of, zoals ze zelf graag zeggen: “Met de tengels in de klei”.

Hedendaagse keramische kunst in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

In het museum zie je tentoonstellingen met hedendaagse keramische kunst. Er zijn drie wisseltentoonstellingen per jaar aanwezig, waarin het werk van moderne kunstenaars uit de regio, Nederland en daarbuiten centraal staat. Zo bewonder je er bijvoorbeeld het werk van Beatrijs van Rheeden, waarin naar voren komt hoe uitdagend en verrassend het maken van keramische kunst kan zijn. De veelzijdige vormen van keramische kunst bekijk je dus hier.

De geschiedenis van keramische kunst

Het begin van de keramische kunst tot aan nu beleven, kan bij dit keramiekmuseum. De keramische kunst al vanaf het tijdperk van de Romeinen is er zichtbaar. In 100 na Christus ontdekken zij waarna zij zich richten op de productie van dakpannen. Deze dakpannen worden ook wel tegula’s genoemd, waar Tegelen nu haar naam aan te danken heeft. Ook zie je het werk met klei door de eeuwen heen tentoongesteld in het keramiekmuseum. Daarnaast leggen de medewerkers van het museum je graag uit wat de verschillende manieren zijn waarop je keramische kunst maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uit laten harden van het werk in een oven, of het dun uitsmeren van klei over een plaat.

Het atelier van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

Naast het museum kun je ook een bezoek brengen aan het atelier van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Hier kun je keramische kunst ontdekken, zien en maken. Er zijn demonstraties en workshops, zoals pottenbakken en het werken met een 3D printer. Deze 3D printer is overigens heel speciaal! Met deze printer kun jij namelijk jouw hoofd scannen en vereeuwigen in een keramisch kunstwerk. Hierbij kun je kiezen uit een buste of moderne kruik waarin jouw gezicht wordt verwerkt.

Bezoekers verrassen met keramische kunst

Het verrassen van bezoekers met keramische kunst is van belang bij dit keramiekmuseum. Het museum is altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen, thema’s en technieken. Daarmee hoopt Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen te laten zien dat er diverse, nieuwe en onverwachte verschijningsvormen van keramische kunst zijn. Ook zo benieuwd naar de veelzijdigheid van keramische kunst? Je ziet het in dit keramiekmuseum!

Voor meer informatie over de collectie en de lopende tentoonstellingen bezoek je de website van Museum Speelklok.

Promo | De collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

De collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen