Museum informatie

Visserijmuseum Zoutkamp
Reitdiepskade 11
9974 PJ
Zoutkamp

0595 401957
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Museumkaarthouders Gratis
Overige bezoekers€4.5
Het museum is gesloten in het laagseizoen en open in het hoogseizoen. Kijk voor de actuele openingstijden op de site.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Visserijmuseum Zoutkamp


Zoutkamp werd als eerste genoemd in 1418 omdat er, zoals als de naam al doet denken, een kamp gevestigd was om zout te winnen. Later werd het een Spaanse garnizoensplaats en uiteindelijk, omdat het aan het voormalige Lauwerszee lag, werd de hoofdzakelijke industrie van het dorp de visserij. En deze vissersgeschiedenis wordt weergegeven in het Visserijmuseum Zoutkamp. Het is sinds 1994 gevestigd in de monumentale Rijksbetonningsloods in de oude binnenhaven van het dorp. In het museum kan je de geschiedenis en ontwikkeling van de Zoutkamper visserij bij langs gaan. Achter het gebouw is een oud vissershuisje te bewonderen, die authentiek ingericht is zodat je je in het verleden kunt wanen.

Collectie

Als je de gigantische loods binnenkomt sta je direct oog in oog met een echt visserschip. De Tön 2 is een authentiek schip met alles erop en eraan. Met dit schip kun je een beeld krijgen van hoe er gevist werd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Verder staan in de vaste opstelling visgerei, gereedschap, motoren, zendapparatuur en een authentieke stuurhut. Het vissershuisje achter het museum heet Siegerlida’s Hoeske en is ingericht zoals een vissershuisje in 1900 eruit zag. Ook liggen bij het museum de schepen de ZK4 Albatros en de ZK31 Neptunes. Bezoekers van het museum mogen aan boord stappen van deze prachtige museumschepen.

Arrangementen

De boven genoemde schepen kunnen gehuurd worden voor bedrijfsuitjes of familiefeestjes. Er kunnen ook bemanningsleden gehuurd worden en er is ruimte voor 12 passagiers. Samen met de vrijwilligers van het museum kan je een eigen programma samenstellen zoals bijvoorbeeld een rondleiding door het museum of een dorpswandeling onder begeleiding van een gids. Verder zijn er de opties om een demonstratie te volgen hoe je vis bakt en hoe je garnalen kunt pellen. En er is een hele speciale regeling waarbij je in dit mooie museum je bruiloft kunt hebben.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.