Museum informatie

Titus Brandsma Museum
Grote Dijlakker 11
8701 KV
Bolsward

0515-581799
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.5
Kind 6 t/m 16 jaar€2.5
65+€2.5
CJP€3
Groepen < 15 p.€2.5
Het Museum is in 2020 geopend van : 7 april t/m medio november 2020
star_border Niet te zien op MuseumTV

Titus Brandsma Museum


Net als vele leden van de Katholieke Kerk waarschuwde pater en hoogleraar Titus Brandsma al vroeg voor de gevaren van het nationaal socialisme. Al heel snel schreef hij artikelen en gaf hij lezingen over dat nazisme en rassenhaat een gevaar voor de samenleving vormden. Hij verzette zich tegen het verwijderen van joodse leerlingen van de middelbare school waar hij les gaf. Al in 1942 werd hij gearresteerd en vervolgens weggestuurd naar concentratiekamp Dachau. Daar werd hij beschreven als grote morele steun voor zijn medegevangenen. Hij werd al snel ziek en overleed enkele weken na zijn aankomst. Vervolgens is hij zaligverklaard door de Paus in 1985 en hij heeft vele straatnamen en gebouwen naar zich vernoemd gekregen. Vanwege zijn bijzondere status is er een museum gewijd aan Brandsma, het Titus Brandsma museum. Dit museum is gebouwd om de opoffering die Brandsma gemaakt heeft samen met vele andere verzetsstrijders te herdenken.

De collectie

Gelegen in het centrum van de oude Hanzestad Bolsward, het museum huisvest een groot aantal persoonlijke voorwerpen uit het Brandsma familiearchief. Aan de hand van deze objecten wordt het levensverhaal verteld van deze verzetsheld. Veel schrijfwerk van Brandsma is beschikbaar en laat zien dat zelfs tegenwoordig zijn opvattingen nog relevant zijn. Verder zijn er alledaagse objecten en spullen met een diepere betekenis te vinden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het paar schoenen en jas die Brandsma voor het laatst gedragen heeft. Richting de uitgang van het museum is een herdenkingswand waar Brandsma op is weergegeven. Hij hangt daar naast vele andere verzetsstrijders die overleden zijn tijdens de oorlog.

Activiteiten

Er kan een rondleiding gevolgd worden voor groepen van maximaal 15 personen voor 18 euro. Er kunnen ook grotere groepen geholpen worden voor een extra bedrag van 18 euro. Dit komt omdat het museum qua grootte beperkt is. De tour kan ook ingevuld worden door een bezoek te brengen aan tijdelijke tentoonstellingen, het Titus monument en de Sint Franciscusbasiliek.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum